Zelfportretje dat John Lennon tekende in het Hilton te koop

Voor 6000 euro kun je vanaf dinsdag een zelfportretje van John Lennon kopen, dat hij tekende tijdens een verblijf met Yoko Ono in het Hilton Hotel in Amsterdam in 1969.

Olga Ketellapper
Het gesigneerde zelfportret van John Lennon Beeld antiquariaat Fokas Holthuis
Het gesigneerde zelfportret van John LennonBeeld antiquariaat Fokas Holthuis

Het is een gesigneerde karikatuur van de bekende Beatle, naast een lachende Yoko Ono, die het kaartje ook getekend heeft. Het Haagse antiquariaat Fokas Holthuis kreeg de tekening, die vastgeniet zat in Lennons boek The Penguin uit 1968, onlangs in handen.

"Het boekje is hoogstens een paar tientjes waard, maar het is de tekening die erin vastzit die het zo veel waarde geeft," vertelt medewerker Nick ter Wal van het antiquariaat. "Het is een uniek zelfportret met een leuk verhaal, en bovendien van de leukste Beatle."

Hair peace
Lennon maakte het tekeningetje tijdens een interview dat hij op 28 maart 1969 gaf aan Parooljournaliste Emmy Ledel-Huf tijdens de eerste Bed-In in het Hilton Hotel in Amsterdam.

Het beroemde echtpaar bracht daar een aantal dagen in bed door, uit protest tegen de Vietnam-oorlog, en nodigde daarbij pers uit om aandacht te vragen voor wereldvrede.

Ledel-Huf had haar destijds elfjarige zoon Lorenzo meegenomen naar het interview. Toen dat na een uur was afgelopen, liet Lorenzo tien kaartjes door Lennon en Ono signeren, om ze de volgende dag voor één gulden per stuk aan zijn klasgenoten te verkopen.

Een kaartje hield Lorenzo zelf, dat met de handtekeningen en het zelfportretje. Dat kaartje bood hij onlangs zelf aan aan Ter Wal, met het verhaal erbij. Lennon had de jongen ook een grote tekening gegeven, maar die is Lorenzo helaas kwijtgeraakt.

Waterdicht
Waarom Lorenzo het zelfportret aan het antiquariaat verkocht weet Ter Wal niet. "Maar het verhaal is waterdicht, het is absoluut zeker een echte Lennon. Het is geen briljante tekening, maar een herkenbaar karikatuurtje."

Volgens Ter Wal zijn er in het verleden meer van dit soort zelfportretjes van John Lennon aangeboden, maar is dit momenteel de enige op de markt. "Lennon maakte vaker tekeningen die hij weggaf aan mensen die hij aardig vond."

Het portret is vanaf dinsdag voor 6000 euro te koop via de website van het antiquariaat. Het wordt niet geveild, dus wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Als het kaartje op 30 september nog niet verkocht is, neemt Fokas Holthuis het mee naar de Amsterdam Book Fair op 30 september.

John Lennon en Yoko Ono. Beeld anp
John Lennon en Yoko Ono.Beeld anp
Het interview uit 1969 Beeld Het Parool
Het interview uit 1969Beeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden