Han Lips kijkt tv

Zeg eens A: een leerzaam avondje autisme bij de NPO

Han Lips schrijft elke dag over wat hem is opgevallen op tv. Vandaag: Het A-woord.

Han Lips
null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

De NPO trakteerde de kijker maandagavond op een avondje autisme. Allereerst kwam de EO op NPO 1 met de nieuwe dramaserie Het A-woord. Geen vervolg op Zeg eens Aaa maar een goed geschreven serie over een complexe familie waarvan de leden worstelen met allerlei problemen, maar centraal staat de zesjarig Sam, die zich ergens op het autistisch spectrum bevindt. Hij zingt nederpopklassiekers woord voor woord mee en heeft ‘een dingetje met deuren’ zoals zijn moeder (Lies Visschedijk) Sams dwangneurose om elke deur drie keer te sluiten bagatelliserend noemt.

Ook Sams vader (Guy Clemens) weigert onder ogen te zien dat Sam anders is, zelfs wanneer dat op het verjaardagsfeestje van zijn zoon pijnlijk duidelijk wordt. Er staat dan niet alleen een vanwege het onderwaterthema ingehuurde zeemeermin in de kamer, maar ook een enorme olifant en wee het familielid dat het beestje bij zijn naam durft te noemen.

Behalve een veelbelovende dramaserie is Het A-woord trouwens ook een reünie van Oud Geld-acteurs: naast Peter Blok als Sams opa, duiken ook Carine Crutzen en Jacqueline Blom op in smakelijke bijrollen.

Later op de avond kwam het A-woord opnieuw ter sprake op NPO 2 in De Monitor, dat de queeste van de 17-jarige Elijah Delsink volgde. Hij heeft autisme en wil de homeopathische ceasetherapie waar zo’n honderd therapeuten mee experimenteren laten verbieden. “Ouders die dat doen, willen hun kind niet helpen, maar ze willen dat hun kind van zijn autisme af is.” Wat dus niet kan. Elijah vond een medestander in Liselotte Nix, moeder van een autistische dochter: “Ik zie veel ouders die zich schamen of het probleem negeren.”

Daarmee sloot De Monitor naadloos aan op Het A-woord. Lips vond het een leerzaam avondje autisme.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden