PlusInterview

Zangeres Within Temptation: ‘Relevant nummer kan soms niet wachten’

Op 8 mei verschijnt Entertain You, de nieuwe single van rockband ­Within Temptation. Het nummer verschijnt nog voordat er een nieuw album ligt.

Laura Kelderman
Sharon den Adel: ‘Sommige nummers gaan over de actualiteit. Die wil je naar buiten brengen als ze nog relevant zijn.’ Beeld Set Vexy
Sharon den Adel: ‘Sommige nummers gaan over de actualiteit. Die wil je naar buiten brengen als ze nog relevant zijn.’Beeld Set Vexy

Within Temptation zat middenin een wereldtour toen de coronacrisis uitbrak. Ze moesten shows in onder andere Engeland, Noorwegen en Nederland afzeggen of verplaatsen. Ook de festivals waar ze deze zomer zouden spelen, gaan niet door.

Het zijn lastige tijden voor de band en zijn fans, maar er is ook goed nieuws voor ­Within Temptationliefhebbers: volgende week verschijnt de nieuwe single Entertain You. “Zo houden we toch een beetje contact met ons publiek,” zegt leadzanger Sharon den Adel (45). “Het plan muziek uit te brengen buiten de context van een volledig album, lag er al voor het coronavirus hier toesloeg.”

Waarom hebben jullie ervoor gekozen dit nummer uit te brengen voordat het volgende album in zijn geheel verschijnt?

“Bij andere genres is dit al gebruikelijk. Dj’s en rappers doen niet anders. Je bent op die manier vrijer in de keuze wanneer je wat aan je publiek laat horen en je kunt iets uitbrengen op het moment dat jij er enthousiast over bent. Soms ben je als artiest al een beetje uitgekeken op iets dat je een tijd geleden hebt gemaakt, maar dat wel op jouw nieuwe album staat. Dat voelt dan toch een beetje gek. Het leukst is het natuurlijk om samen met de fans enthousiast te zijn over nieuwe muziek. Daarbij komt dat sommige nummers gaan over de actualiteit. Die wil je naar buiten brengen als ze nog relevant zijn.”

Hoe denkt u dat jullie fans reageren op deze verandering?

“Ik weet dat veel mensen die ons vanaf het begin volgen, waarde hechten aan albums in een fysieke vorm. Er komt later gewoon nog een volledig album uit dat als cd of plaat te verkrijgen is. Ik vind het belangrijk om daar een balans in te houden.”

Waar gaat Entertain You over?

“Over dat mensen niet op de wereld zijn gezet om jou te vermaken. We lijken het steeds normaler te vinden dat je op elk willekeurig moment de mensen om je heen filmt of fotografeert. Op internet gaan ontelbaar veel filmpjes rond van personen die niet in de gaten hadden dat ze werden vastgelegd en waar we dan met zijn allen hard om lachen. Dat is iets waar we als maatschappij echt wat meer bij stil mogen staan.”

“Maar het nummer gaat ook over de vrijheid jezelf te kunnen uiten op wat voor manier dan ook. Als wij op het podium staan, doen we dat omdat we onze muziek willen laten horen. Er zit misschien wel een entertainmentgehalte in, maar dat is voor ons bijzaak. Het nummer gaat over al die situaties waarin je naar iemand zou kunnen schreeuwen dat je er niet bent voor zijn of haar plezier.”

Is het nog een beetje vol te houden als muzikant zonder optredens?

“Jawel hoor, ook al begint het wel lang te duren. Ik ben nu vooral bezig met allerlei dingen waar ik anders niet veel tijd voor heb. Daar post ik dan iets over op sociale media om mensen wat verlichting te bieden. Zo heb ik een work-outplaylist gemaakt op Spotify, de Corona Quarantine | Sweat It Out Workout. Die update ik elke week. Hopelijk is dat wel een beetje entertainend.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden