Zanger en gitarist Eddy Christiani overleden

Zanger en gitarist Eddy Christiani is maandagavond op 98-jarige leeftijd overleden. Dat hebben de naasten van Christiani dinsdag bekendgemaakt. De zanger werd in de jaren dertig en veertig bekend dankzij zijn levensliederen en zijn gitaarsound. 

Eddy Christiani Beeld anp
Eddy ChristianiBeeld anp

Christiani was zelfs de eerste artiest in Europa die een elektrische gitaar had; in 1939 was hij de eerste Nederlander die een gitaarsolo opnam, met het nummer The Windmill.

Toen hij in 2007 op afscheidstournee was in Wassenaar, kwam er een man op hem af die nog niet half zo oud was als hij. Of Eddy Christiani zijn gitaar wilde signeren? Christiani was immers de eerste Nederlander met een elektrische gitaar en dat maakte hem ook bijzonder voor mensen voor wie zijn hits 'Spring maar achterop' en 'Daar bij de waterkant' misschien niet meer het gedroomde repertoire waren.

The windmill
Nadat hij in 1932 voor zijn veertiende verjaardag een conventionele gitaar had gekregen, leerde Eddy Christiani (Den Haag, 21 april 1918) zichzelf spelen. Geïnspireerd door leden van het Benny Goodman-sextet stapte hij in 1939 over op de elektrische gitaar, een Epiphone 125 met een 15-Wattversterker. Zijn spel werd kenmerkend voor het geluid van het Orkest John de Mol. In 1940 nam hij met 'The windmill' als eerste Europeaan een elektrische gitaarsolo op.

In de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog kreeg zijn werk de goedkeuring van de Cultuurkamer van de nazi's. Engelstalige liedjes waren verboden, maar de Nederlandstalige nummers van Christiani, zoals 'Zonnig Madeira', bleven toegestaan. Toen hij echter in 1943 het cowboynummer 'Ouwe Taaie Yippy Yippy Yay' wilde uitbrengen, trad de bezetter tegen hem op.

Zeemanshart
Vanaf 1949 werd Eddy Christiani één van de populairste Nederlandse artiesten van zijn generatie. Hij creëerde zijn eigen orkest onder leiding van zijn vriend Frans Poptie. In 1952 kreeg hij als eerste Nederlandse artiest een gouden plaat voor 30.000 verkochte exemplaren van 'Zeemanshart', een compositie van Johnny Hoes.

In 1956 introduceerde Christiani de Bigsby-handle, de tremolo-arm op de elektrische gitaar, waarmee The Shadows later veel succes hadden. Christiani was ook de eerste Nederlandse gitarist met een echo-apparaat op zijn instrument.

Tros Gitariteiten
Twee jaar later, in 1958, bereikte hij als eerste Nederlander een notering in de Amerikaanse Billboard Top 100, met het Spaanstalige nummer 'Sucu sucu'. Maar in eigen land begon zijn populariteit terug te lopen, al zou hij nog wel enkele succesjes hebben, zoals 'Lou Lou' in 1968 en 'Ik wou dat ik naar huis toe wou' in 1970.

Eddy Christiani had van 1975 tot 1985 een eigen radioprogramma voor de TROS, Gitariteiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden