Zanger Dietrich Fischer-Dieskau overleden

De Duitse zanger en dirigent Dietrich Fischer-Dieskau is vrijdag op 86-jarige leeftijd in Berg in de Zuid-Duitse deelstaat Beieren overleden.

Ongedateerde foto van Fischer-Dieskau. Beeld AFP
Ongedateerde foto van Fischer-Dieskau.Beeld AFP

Dat heeft zijn vrouw bekendgemaakt.
Fischer-Dieskau is vooral bekend geworden als uitvoerder van liederen van romantische componisten. Zo is zijn uitvoering van de liederencyclus Die Winterreise van Franz Schubert voor velen uniek.

De Duitse bariton Dietrich Fischer-Dieskau, geboren in Berlijn in 1925, was de derde zoon van een onderwijzersechtpaar. Hij leerde van zijn moeder al op jonge leeftijd piano spelen en begon op zijn 16e met zangles. Hij was bezig aan zijn eerste semester op het conservatorium in zijn geboorteplaats, toen hij dienst moest nemen in het Duitse leger.

De jonge Fischer-Dieskau werd in 1945 gevangengenomen in Italië en bracht 2 jaar door in Amerikaans krijgsgevangenschap. Toen hij 2 jaar later terugkeerde naar Duitsland, maakte hij zijn conservatoriumopleiding af en begon hij een zeer succesvolle loopbaan als zanger. Zijn debuut maakte hij in Badenweiler, waar hij zonder repetitie zong in Ein Deutsches Requiem van Johannes Brahms.

Hij geldt nu als een van de grootste zangers van klassieke liederen en operarollen van de vorige eeuw. Weinig musici hebben zoveel opnamen achter hun naam staan. De lyrische expressiviteit die Fischer-Dieskau zo beroemd maakte, beïnvloedde vrijwel alle klassieke zangers die na hem kwamen. Iedere lage bariton wordt eigenlijk automatisch met hem vergeleken.

Fischer-Dieskau was ook van grote betekenis voor de hedendaagse muziek. Hij was als uitvoerende betrokken bij de premières van werken van onder anderen Benjamin Britten, Samuel Barber, Hans Werner Henze en Witold Lutoslawski. Velen componeerden speciaal voor Fischer-Dieskau. Zo schreef Aribert Reimann de titelrol van zijn opera Lear op maat voor zijn stem.

De Duitser was een veelzijdig kunstenaar, want hij was ook actief als dirigent, schilder, schrijver en voordrachtskunstenaar. Pas na zijn verrassende afscheid als zanger, eind 1992, kwam Fischer-Dieskau echter echt aan dirigeren toe.

Fischer-Dieskau was vier keer getrouwd. Met zijn eerste vrouw kreeg hij drie zoons. Twee van hen volgden hun vaders voorbeeld en werden musicus. Sinds 1977 was hij getrouwd met de sopraan Julia Varady, die vrijdag zijn dood bekendmaakte.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden