Zachte klanken voor kinderen op Grachtenfestival

AMSTERDAM - Met het opgeheven vingertje heeft Alma Netten, directeur van het Grachtenfestival, niet veel. Maar kinderen laten luisteren naar 'zachte klanken' die op radio en tv nauwelijks te horen zijn, kan nooit slecht zijn.

De setting van de kinderconcerten tijdens het Grachtenfestival, dat zaterdag begint, zijn net zoals die voor de volwassenen: informeel. Kinderen pakken alleen wat sneller de ruimte. Zo kroop een hummel een keer in de broekspijp van de pianist. Moet kunnen bij een dreumesconcert. ''Sommigen zitten het hele concert met de ogen wijd open, anderen vallen meteen in slaap,'' zegt Netten. Wat oudere kinderen stappen na een concert vaak af op de musici, om hen van alles te vragen of de instrumenten aan te raken.

Sinds 2002 heeft het Grachtenfestival een kinderprogramma. ''Er zijn zo veel harde klanken om ons heen, het gaat altijd om hard, om schreeuwerig. Ik vind het belangrijk dat kinderen ook in aanraking komen met zachte klanken.''

Er zijn concerten voor baby's, dreumesen en peuters, nooit langer dan een half uur. Er zijn sprookjesvertellingen met muziek voor wat oudere kinderen. Maar voor kinderen boven de twaalf programmeert het festival niet. ''In de puberteit zitten jongeren niet op klassieke muziek te wachten,'' zegt Netten.

Voor het eerst heeft het kinderprogramma een eigen mascotte: Noot, een soort rode Artis de Partis. Een sokknuffel die helaas alleen nog op de computer bestaat. Hij heeft een hoedje met noten die klinken als je er met de muis langsglijdt. Uit de knopen van zijn pakje klinkt muziek. Tijdens het festival is er een workshop Noot maken.

De muziek wordt voor de kinderen niet aangepast, maar wel wat ingekort, want langer dan een uur luisteren, dat lukt niet. Maar er zijn geen extra toeters en bellen om de aandacht vast te houden.

Wel zijn er speciale voorstellingen gemaakt. In Artis bijvoorbeeld, waar een verteller verhaalt over apen en de kinderen mee mogen spelen en na afloop de dierentuin in mogen. Of in de Hermitage, waar een Russisch sprookje wordt verteld uiteraard met muziek erbij. Of een voorstelling die plaatsvindt op Vuurtoreneiland in het IJsselmeer. Eerst erheen per boot, dan ter plekke een voorstelling naar een boek van Tonke Dragt.

Wie tijdens die voorstellingen heeft leren luisteren naar klassieke muziek, neemt dat mee, ook door die puberteit, denkt Netten. ''Wie weet komen ze daarna weer terug.'' (LIEDEWIJ LOORBACH)

www.grachtenfestival.nl

Alma Netten, scheidend directeur van het Grachtenfestival. Foto GPD Beeld
Alma Netten, scheidend directeur van het Grachtenfestival. Foto GPD
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden