Plus

Yung Internet stapte in april in de auto en komt er in augustus pas uit

Op internet zijn de mannen van het Amsterdamse Yung Internet populair met hun rauwe, humoristische raps. Met de nieuwe EP Free wifi nemen rappers Young Mau, Yelli en producer Hyperlink het nog serieuzer. 'We gaan nu echt heel lekker.'

'Het beperkt ons als we bij een label zouden zitten' Beeld Ernst Coppejans

Welkom in de wereld van Yung Internet. Drie vrienden die vanuit feestjes in het Amsterdamse nachtleven een rapformatie startten. Een formatie die nu op het internet furore maakt. Sergio Hasselbaink (Yelli, 33), Mauro Plantinga (Yung Mau, 25) en Daan Hegt (producer Hyperlink, 27) rappen over meisjes, seks en het gebruiken van coke. Young Mau: "Wat veel rappers rappen is niet waar, maar wat wij rappen? Ik verzeker je: negentig procent is echt gebeurd."

Laptop
Noem het hiphop, maar noem het gerust ook iets wat meer ondefinieerbaar is. Als het wel hiphop is, dan is het eigenlijk nergens mee te vergelijken. Het is rauw, wazig, humoristisch en het gaat tegen elke stroming binnen de Nederlandse hiphop in.

Noisey sprak in een interview met Yung Internet over dat het 'een doorgesnoven grap' zou zijn, maar op een bankje voor Pakhuis de Zwijger spreken de jongens dat direct tegen. Ze komen serieus over. Hyperlink: "Noisey is altijd een beetje brutaal." Yung Mau: "Noisey wil een beetje pesten," zegt hij. Yelli: "We maken muziek omdat we het leuk vinden, maar dat betekent niet dat het een grap is. Het is no joke, dus."

Yelli, beter bekend als acteur Sergio Hasselbaink van onder andere Sonny Boy, is de bekendste van de drie. Hij ziet het positief dat muziek maken gemakkelijker is geworden. "We kunnen in onze huiskamer met een laptop iets opnemen en we slingeren het online. Muziek maken is heel laagdrempelig geworden. Iedere Johnny No Name kan het doen."

'Gewoon even je bek houden'
Maar onderschat de muziek van Yung Internet niet. Zowel de fijnzinnige producties als de soms geheimzinnige teksten zijn van hoog niveau.
Ter kennismaking: mocht het ergens iets van weg moeten hebben, dan komt De Jeugd van Tegenwoordig nog het meest in de buurt. Maar de muziek van Yung Internet is wat geheimzinniger, minder gehaast. Toch is de vergelijking niet heel gek. Rapper Faberyayo van De Jeugd van Tegenwoordig adviseert de jongens af en toe. Yelli: "Hij helpt ons heel erg. Hij is een beetje onze uncle geworden. Als we iets heel doms van plan zijn, zegt hij: misschien moet je daar even mee wachten." Yung Mau: "Of als we echt iets doms zeggen, zegt hij: misschien moet je gewoon even je bek houden."

Dat advies is vast en zeker te gebruiken. Bij elke Nederlandse hiphopact die op internet succes heeft, is het de vraag wanneer er een contract wordt getekend bij een hiphoplabel als Noah's Ark of TopNotch. Voorlopig doen de jongens het nog zelf. Yelli: "Er zijn aanbiedingen, maar nu gaan we zelf gewoon heel lekker." Yung Mau: "Er zijn leuke gesprekken geweest, maar daarna moet je nog kijken: wat biedt iemand je echt? Het is nog niet zo ver gekomen, dat iemand met een papier voor me zat, zo van: pow. We zijn voorzichtig daarin en dat voelen die mensen ook." Yelli buigt zich voorover naar het opnameapparaat. En moet dan hard lachen: "Maar schroom vooral niet om te bellen."

Gratis
Waarom zijn de jongens voorzichtig om te tekenen bij een hiphoplabel? Yung Mau: "Je tekent wel gewoon je kindje weg. Je moet diegene dan vertrouwen met je shit." Hyperlink: "Het beperkt ons heel erg als we in één keer bij een label zitten en afspraken moeten maken. Dan kunnen we niet meer op een zondagavond denken: hé, we hebben dit gemaakt, we gooien het direct online. En onze laatste EP hebben we bijvoorbeeld ook gratis uitgebracht." Yelli: "Dat zou een label superkut vinden."

Voorlopig zit de agenda van Yung Internet deze zomer vol met optredens. Yelli: "Ik heb het gevoel dat we in april in de auto zijn gestapt en er eind augustus pas uitstappen. Wat we daarna gaan doen? We willen in elk geval een fysiek album in de winkel krijgen, dat is ons grote plan."

Yung Mau merkt overigens op dat er binnen de Nederlandse hiphop nu ruimte lijkt te zijn voor alle soorten stijlen. "Iemand die het in het leven hartstikke naar zijn zin heeft en de havo heeft gehaald, kan nu ook gewoon hiphop maken op een heel leuke manier."

Ter voorbereiding op de shows rappen Yung Mau en Yelli de nummers veel in de auto en in de studio. Yelli: "Alleen het verschil is dat de alcoholische consumptie in de studio wat hoger is dan op het podium. Dan moet je meer gefocust zijn. Ik weet niet of het slim is dat ik dit nu zeg. Dit komt waarschijnlijk in de krant."

De EP Free wifi is nu te beluisteren op Spotify. Op 13 augustus speelt Yung Internet op hiphopfestival Appelsap in het Flevopark.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden