Youtubers leiden jongeren virtueel rond in Rijksmuseum

Wegduiken achter een mobiele telefoon is vanaf woensdag een moetje voor leerlingen die het Rijksmuseum bezoeken. Met de applicatie SnapGuide worden kunnen jongeren een gids kiezen die ze aanspreekt.

De applicatie sluit volgens het Rijksmuseum goed aan bij de beeldcultuur van jongeren. Beeld Jan-Kees Steenman/ Rijksmuseum
De applicatie sluit volgens het Rijksmuseum goed aan bij de beeldcultuur van jongeren.Beeld Jan-Kees Steenman/ Rijksmuseum

Zanger en producer Ronnie Flex gaat op zoek naar de geschiedenis van zijn voorouders, terwijl Youtuber Mert Ugurdiken - beter bekend als Mertabi - vertelt over macht en rijkdom in de Gouden Eeuw.

Ook prominente Youtubers Teske de Schepper, Jiami Jongejan en Defano Holwijn, die de jongeren kennen van hun (vaak dagelijkse) vlogs, spelen een rol. Museumdocent Valentijn Rambonnet geeft een spoedcursus Rembrandt.

Leerlingen kunnen na het openen van de app op hun mobieltje via de browser zelf kiezen welke gids hen het meest aanspreekt. De applicatie is interactief: jongeren moeten de verschillende uitdagingen van de gidsen beantwoorden met vlogs die ze ter plekke maken. Na afloop bespreken ze hun producties in de lessen van de vakken kunst, geschiedenis of maatschappijleer.

Het Rijksmuseum kiest voor de nieuwe lesmethode omdat 'mobieltjes onderdeel zijn van het leven en leerproces van jongeren'. De 60.000 leerlingen uit het voorgezet onderwijs die per jaar naar het museum komen, vinden de schriftelijke opdrachten die ze moeten maken vaak saai, aldus een woordvoerder. "Door de inzet van persoonlijke helden wordt dezelfde taal als die van de jongeren gesproken."

De app heet 'SnapGuide' en is gratis te bezoeken voor Android en iPhones via de website van het museum. Het Rijksmuseum lanceert de app op het Veed festival - van woensdag tot en met zaterdag in de Westergasfabriek, waar fans bekende YouTubers ontmoeten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden