Kunstbende, een wedstrijd voor jong creatief talent. Tot de eerdere deelnemers behoren onder meer dj Martin Garrix (hier afgebeeld) en Douwe Bob.

Young Creators Festival: welk talent van de toekomst breekt later door?

Kunstbende, een wedstrijd voor jong creatief talent. Tot de eerdere deelnemers behoren onder meer dj Martin Garrix (hier afgebeeld) en Douwe Bob.Beeld Maarten Starrenburg

Duncan Laurence, Douwe Bob en Martin Garrix – drie enorme talenten die doorbraken bij de Kunstbende-wedstrijd, voor jong creatief talent. Zaterdag is de finale: het Young ­Creators Festival.

Jeroen Schmale

Ze is al ruim dertien jaar directeur van Kunstbende, de wedstrijd voor jong creatief talent die zaterdag de jaarlijkse finale beleeft op het Westergas­terrein in Amsterdam. Marjolein Rietveld heeft dus genoeg talent ­gezien, of het nu op het gebied van dans, taal of fashion is. Maar als ze er één mag uitlichten, is het toch de ­inmiddels wereldberoemde dj Martin Garrix – om uiteenlopende redenen.

In 2010 won Darryl Gunawan de dj-categorie van de wedstrijd en naar goed gebruik nam hij het jaar daarop plaats in de jury van de wedstrijd, in ‘zijn’ categorie. Hij nam dat jaar zijn vriend Martijn Garritsen mee, die de hele wereld nu kent onder zijn artiestennaam Martin Garrix. Saillant: Garritsen won niet. Rietveld: “Vrienden beoordelen elkaar vaak extra streng.”

Wel maakten Garrix en Gunawan als duo een onuitwisbare indruk op haar. Vanwege hun dj-skills, maar helaas ook het einde van Gunawans talentvolle leven – hij stapte op 17 juli 2014 op vlucht MH17 richting Azië.

Voorrondes

De afgelopen maanden zijn door heel Nederland twaalf voorrondes gehouden voor het Kunstbende Young Creators Festival, de naam van de finale. Verdeeld over 91 acts strijden 172 ­talenten in 8 categorieën zaterdag om de prijzen; dj, fashion, taal, theater, expo, film, dans en theater. Publiek is welkom om workshops te volgen en bovenal de sterren van de komende decennia te zien en te horen; naast Garrix deden ook Songfestival-­winnaar Duncan Laurence, Douwe Bob en Total Touch ooit mee. Zo’n 85 procent van de deelnemers krijgt ­later werk in de cultuursector en veel talentenshows van televisie sturen scouts.

Alle verschillende kunstuitingen ­leveren volgens Rietveld een goed beeld op van de thema’s die onder jongeren leven. “En dan blijkt dat jongeren ontzettend maatschappelijk betrokken zijn. Thema’s als duurzaamheid, vluchtelingen, genderneutraliteit, individualisering en de druk die sociale media opleveren, zien we in veel acts terug.”

Meer info? Kijk op kunstbende.nl/festival

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden