Yora Rienstra wint Wim Sonneveldprijs

AMSTERDAM - Yora Rienstra heeft maandagavond in De Kleine Komedie in Amsterdam de Wim Sonneveldprijs 2009 gewonnen. De jury onder voorzitterschap van NCRV-programmamaker Hijlco Span noemde haar een ''bijzondere aanwinst voor de Nederlandse kleinkunst''. De winnaar kreeg een beeldje van Wim Sonneveld mee naar huis.

In totaal waren drie kleinkunstenaars doorgedrongen tot de finale van het Concours om de Wim Sonneveldprijs: Ygor, Lankmoed en Yora Rienstra. Zeven kandidaten deden mee aan de voorrondes van het jaarlijkse cabaretfestival. Onder professionele begeleiding van een eigen coach of regisseur maakten ze de afgelopen maanden al een tournee door het land.

Tijdens de finale werd ook DeWaardering uitgereikt aan Joost Nuissl, tekstdichter, liedjeszanger en oud-directeur van De Kleine Komedie. Deze prijs gaat elk jaar naar iemand die zich achter de schermen verdienstelijk heeft gemaakt voor de Nederlandse kleinkunst. Nuissl is ''een stimulator van heel veel cabarettalent en heeft er altijd voor geijverd dat cabaret als een serieuze kunstvorm en niet zomaar als amusement wordt behandeld'', aldus de jury.

Het Concours om de Wim Sonneveldprijs en DeWaardering zijn een onderdeel van het Amsterdams Kleinkunst Festival, dat dit jaar zijn 22e editie beleefde. Tot de eerdere winnaars van de Sonneveldprijs behoren grote namen als Mike Boddé en Thomas van Luyn, Thomas Acda, Maarten van Roozendaal, De Vliegende Panters, Droog Brood, Claudia de Breij en Rooyackers Kamps & Kamps. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden