Yeasayer: Wie is Lana Del Rey?

Op het derde album Fragrant World bouwt de Amerikaanse rockband Yeasayer voort op de experimenten van de eerste twee. "Onze liedjes staan heel erg op zichzelf en soms gaat dat ten koste van het album", zegt gitarist/toetsenist Anand Wilder.

Wilder vergelijkt het leven van een toerende muzikant met dat van een
atleet: je kunt niet al te dronken worden, je moet je lichaam en dan met name je stem gezond houden en elke avond een goede prestatie leveren. Omschakelen naar het maken van muziek is moeilijk. "Je moet je brein weer zien terug te krijgen in de experimenteermodus", aldus Wilder. "Je moet weer gaan nadenken wat je met het volgende album wil en welke gadgets je kunt kopen om nieuwe geluiden te maken."

Inspiratie is overal, zegt de New Yorker met Indisch bloed: van de muziek in clubs tot die in taxi's. Hij staat er altijd weer van te kijken hoeveel hij gemist heeft als hij na een lange tour thuiskomt.

"Dan vraag je je af: wie is die band die ineens zo groot is? En wie is die Lana Del Rey?" In aanloop naar het maken van Fragrant World luisterde Yeasayer-frontman Chris Keating veel naar elektronische muziek uit de UK, wat volgens Wilder zijn weerslag heeft gehad op de productie. Zelf was hij onder de indruk van Gold Panda. "Ik probeerde uit te zoeken hoe hij er in slaagde om zoveel interessante geluiden samen te laten komen zonder de aandacht te laten verslappen."

Volgens Wilder heeft Yeasayer met Fragrant World absoluut vooruitgang geboekt ten opzichte van eerder werk. "Ik denk dat het een wat donkerder album is met meer aandacht voor een mid-tempo ambiance. Dat miste op het vorige album Odd Blood, toen we ons focusten op liedjes die goed zouden werken op een festival als Lowlands. Dit keer hebben we geprobeerd om een plaat te maken die meer een aangename luisterervaring is." (FaceCulture)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden