Yahoo-baas: 'We riskeren celstraf als we NSA-geheimen openbaren'

Bestuurders van grote Amerikaanse technologiebedrijven riskeren een celstraf als zij bekendmaken hoeveel gegevens ze precies overhandigen aan overheidsinstanties zoals de geheime dienst NSA. Dat heeft Yahoo-baas Marissa Mayer gezegd in een een interview tijdens de Techcrunch Disrupt-conferentie in San Francisco.

Thomas van der Kolk
Yahoo-CEO Marissa Mayer tijdens de TechCrunch Disrupt-conferentie. Beeld afp
Yahoo-CEO Marissa Mayer tijdens de TechCrunch Disrupt-conferentie.Beeld afp

Mayer reageert daarmee op de kritiek dat technologiebedrijven te weinig zouden doen om spionage van burgers door de NSA tegen te gaan. 'Het vrijgeven van geclassificeerde informatie wordt gezien als verraad en bestraft met opsluiting', aldus Mayer. Yahoo is één van de technologiebedrijven die de overheid proberen over te halen om het verstrekken van cijfers over het aantal NSA-verzoeken toe te staan.

Mayer verklaart trots te zijn dat ze werkt bij 'een bedrijf dat al sinds 2007 zeer sceptisch staat tegenover dataverzoeken van de NSA'. Yahoo klaagde in dat jaar het foreign intelligence surveillance (Fisa)-hof aan, de instelling die verantwoordelijk is voor de juridische inkadering van de NSA-spionage. Maar zonder succes. 'Als je zo'n zaak verliest en je houdt je niet aan de uitspraak, dan is dat verraad', aldus Mayer. 'We denken dat het beter is om binnen de wettelijke kaders te werken.'

Zuckerberg: 'Overheid heeft gefaald'
Ook Facebook-oprichter Mark Zuckerberg sprak op de conferentie over de pogingen van zijn bedrijf om meer openheid te kunnen geven. De Amerikaanse overheid is er niet in geslaagd om een balans te vinden tussen de privacy van burgers en het beschermen van burgers, vindt hij. Zuckerberg: 'Nadat de kranten voor het eerst berichtten over het spionageprogramma PRISM van de NSA was het antwoord van de Amerikaanse overheid: 'Maak je geen zorgen, we bespioneren geen Amerikanen'. Niet echt een geruststelling voor bedrijven die klanten over de hele wereld bedienen. Dit bevordert het vertrouwen in Amerikaanse bedrijven ook niet bepaald.'

Facebook en Yahoo hebben afgelopen maandag evenals Microsoft en Google opnieuw aanvragen ingediend bij het Fisa-hof, waarin zij vragen om meer informatie te mogen publiceren over NSA-aanvragen. Google zegt daarnaast ook te hebben gevraagd om de zittingen niet langer achter gesloten deuren te houden. 'Het is tijd voor meer openheid', zei Google volgens The Guardian.

De kritiek op de NSA - en op internetbedrijven die de inlichtingendienst zouden helpen - barstte los nadat Edward Snowden de omvangrijke werkwijze van de NSA aan het licht bracht. In het geheim worden met het spionageprogramma PRISM jaarlijks miljoenen telefoongesprekken en emails verzameld, ook van Amerikanen die niet direct van een misdrijf worden verdacht.

Facebook-oprichter en CEO Mark Zuckerberg tijdens de TechCruch Disrupt Conferentie. Beeld afp
Facebook-oprichter en CEO Mark Zuckerberg tijdens de TechCruch Disrupt Conferentie.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden