Tips

Woyzeck van Büchner zoals je het nog nooit zag: via Zoom

Als je dacht dat je alle manieren waarop de videochatapp Zoom gebruikt kan worden nu wel hebt gezien, heb je het mis. Negen theatermakers uit Amsterdam geven 23, 24 en 25 april een digitale voorstelling van het stuk Woyzeck via het medium.

null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa

“Zoom leent zich natuurlijk uitstekend voor het visualiseren van waanbeelden,” zegt Zephyr Brüggen (25). Samen met acht andere theatermakers uit Amsterdam werkte Brüggen in de afgelopen weken aan een digitale vertolking van de tragedie Woyzeck van Duitse schrijver Georg Büchner. Woyzeck is een jonge soldaat die dienstdoet als persoonlijk proefkonijn van een dokter die graag experimenteert. “De dokter draagt hem op niks anders dan doperwten te eten. Daar gaat Woyzeck vervolgens door hallucineren.”

Het gezelschap heeft nauwelijks iets veranderd aan de oorspronkelijke teksten uit de 19e eeuw. De manier waarop zij deze aan het publiek zullen voordragen, is daarentegen niet eerder vertoond. “We hebben zelf veel materiaal toegevoegd, zoals muziek, beweging, een beeldend kunstwerk dat je tijdens de voorstelling langzaam ziet ontstaan, gesprekken tussen robots, en beelden gefilmd door een beveiligingscamera.”

De acteurs zullen het stuk ieder via een eigen verbinding spelen. Ook het repeteren ging vanuit de woonkamer. “Dat was eerst natuurlijk een beetje gek, maar na een paar keer went het wel,” vertelt Brüggen. Ze mist de connectie met haar medespelers op het podium, maar kan de originaliteit van de nieuwe manier van spelen wel waarderen. Daarbij zijn er ook overeenkomsten aan te wijzen. “Toen we voor een publiek van vijf mensen een online generale repetitie deden, was ik net zo zenuwachtig als voor een voorstelling in een echte theaterzaal.”

Elke avond is er plek in de Zoom-zaal voor honderd mensen. Wanneer je als toeschouwer binnenkomt, zal je even kort in beeld verschijnen. “Maar daarna gaan we de kijkers natuurlijk wel muten. Het wordt een experiment in toeschouwen: iedereen kan via Zoom elkaars kamer inkijken, en iedereen - ook het publiek - kijkt tijdens de voorstelling zwijgend toe hoe Woyzeck vernederd wordt. De voorstelling is ook een portret van een geïndividualiseerde en nu ook geïsoleerde samenleving.”

Speeldata: 23, 24, 25 april, 20:30 uur. ‘Inloop’ vanaf 20:00 uur.

Acteurs: Hidde Aans-Verkade, Zephyr Brüggen, Han Ruiz Buhrs, Eileen Graham, Matthijs Janssen, Kevin Klein, Niels Kuiters, Merel Staalstra, Romy Vreden.

Kaarten: mail naar f.woyzeck2020@gmail.com om een toegangscode te ontvangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden