Workshops en commissie moeten integriteit bij Stedelijk herstellen

Een bewustwordingsprogramma voor de medewerkers van het Stedelijk Museum moet de integriteit van het museum herstellen en versterken. Ook overweegt het museum extern advies in te winnen, zo staat in het jaarverslag 2017.

Bas Robben
Ondanks de negatieve publiciteit kreeg het museum meer bezoekers dan in 2016 Beeld anp
Ondanks de negatieve publiciteit kreeg het museum meer bezoekers dan in 2016Beeld anp

De workshops zijn een middel om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Naast de interne toetsingscommissie overweegt het museum ook een externe toetsingscommissie in te stellen. Die kan erop toezien of het bestuur de Ethische Code voor Musea en Governance Code Cultuur naleeft.

Reputatie
In het jaarverslag wordt ook de terugkomst van de werkgroep public affairs en pr aangekondigd: 'Deze werkgroep houdt de reputatie van het museum nauw in de gaten, buigt zich over mogelijke gevoeligheden bij stakeholders en adviseert de directie hoe hierop te anticiperen.'

Vorig jaar rommelde het binnen het bestuur van het Stedelijk Museum, met het veelbesproken vertrek van artistiek directeur Beatrix Ruf in oktober als gevolg.

Interim-directeur Jan Willem Sieburgh trad op 1 november aan: 'Ik trof een gespannen situatie aan, waarin het vertrouwen moest terugkeren.'

De 'schenking' van een kunstwerk door de Duitse kunsthandelaar Thomas Borgmann bleek er een met haken en ogen. Onder het bewind van Ruf werd de schenking namelijk aangenomen, maar daar ging ook een bruikleen en een aankoop van anderhalf miljoen euro bij gepaard.

Daarnaast had Ruf tegenstrijdige verklaringen afgelegd over haar bijbanen en een nevenfunctie. Onafhankelijke experts gaan hun onderzoek daarnaar vermoedelijk over een paar weken presenteren.

Meer bezoekers
Ondanks de negatieve publiciteit vorig jaar, steeg het aantal bezoekers. Het museum verwelkomde bijna 692.000 mensen, waarvan iets meer dan de helft uit de regio Amsterdam kwamen. 43 procent kwam uit het buitenland.

De drukste twee weken waren tijdens de voorjaarsvakantie en de week erna, toen de machines van Jean Tinguely werden tentoongesteld.

In 2017 ging ook Stedelijke Base open, een nieuwe indeling met bijna 700 hoogtepunten uit de ­periode 1880-1980.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden