PlusPS

Wordt Pien (15) ontdekt als model? 'Mijn hartslag zit echt híer'

Zo'n 250 jongens en meiden met modellenambities bezochten zondag scoutingevent The Model Convention in de RAI. Zo ook Pien Hoorweg (15).

Jette Pellemans
Ogenschijnlijk koel loopt Pien met de blik op oneindig langs de 44 agenten van de modellenbureaus Beeld Dingena Mol
Ogenschijnlijk koel loopt Pien met de blik op oneindig langs de 44 agenten van de modellenbureausBeeld Dingena Mol

Waar aan de ene kant van de RAI de Huishoudbeurs haar laatste dag beleeft, is aan de andere kant in zaal G duidelijk iets anders aan de hand.

Voor de inschrijfbalies heeft zich een opvallend grote groep lange, dunne meiden op hoge wiebelhakken en in skinnyjeans verzameld.

Ze zijn hier voor The Model Convention: een evenement waar iedereen tussen de 13 en 30 jaar kan worden gescout door gerenommeerde modellenbureaus.

De 15-jarige Pien Hoorweg uit Mijnsheerenland en haar tante Antoinette Poortvliet (45) uit IJburg staan ook in de rij. "Ik zeg het al vanaf haar twaalfde. Ze is toch gewoon een model, of niet dan?" zegt Poortvliet enthousiast.

Zij was het dan ook die Pien op het idee bracht mee te doen. "Mijn buurman, Mauritz Briët, organiseert dit evenement. Ik had hem al eens wat Instagramfoto's van Pien onder zijn neus geduwd en hij gaf haar wel een kans. Dus toen zei ik: hup Pien, we gaan!"

Pien had nog nooit van The Model Convention gehoord, maar vond het meteen een goed plan. "Al die shoots die je in Holland Next Topmodel ziet, dat vind ik echt supercool. Ik heb nog nooit iets met modellenwerk gedaan, maar mensen vragen wel vaak of ik model ben, met mijn 1 meter 85."

Op het oog voldoet Pien inderdaad aan de modellen-checklist: lang, dun, sprekende ogen, mooi lang haar. Maar ze tempert de verwachtingen over vandaag. "Ik probeer het gewoon te zien als een leuke dag. Als er dan iets uit voortkomt, is dat mooi meegenomen."

Flink doorstappen
Het is de achttiende editie van The Model Convention, georganiseerd door tv-producer Mauritz Briët en ex-model slash Holland Next Topmodel-jurylid Mariana Verkerk. Aan deze editie in de RAI doen zo'n 250 jongens en meisjes mee, die zich middels een catwalkronde en een fotoronde presenteren aan 29 modellenbureaus.

Heeft een bureau interesse, dan krijg de kandidaat een call-back: een gesprekje na afloop om een mogelijke samenwerking te bespreken. Overigens is de kans om je aan zo veel agenten te laten zien niet gratis. Een ticket kost 129 euro.

Ondertussen spoedt Pien zich naar een plekje backstage; ze moet de catwalk op voor een oefenrondje. Mariana Verkerk (57) stuurt al coachend de nerveuze aspirant-modellen wat bij.

Dat is ook wel nodig, want ze zijn geneigd flink door te stappen op die catwalk, maar met dat tempo kunnen de scouts ze niet goed zien. Dus pakt Verkerk de kandidaten liefdevol bij de hand en doet het voor: zó loop je over de catwalk. De modellenmeisjes en -jongens knikken gedwee en verdwijnen daarna weer achter het grote scherm.

Tante Antoinette Poortvliet heeft Pien gefilmd tijdens de repetitie. Samen kijken ze het filmpje terug. Pien: "Hier keek ik niet naar links, en daar liep ik te veel in het midden. Het is moeilijker dan je denkt hoor, een stukje lopen!"

Voordat zo de echte catwalkronde begint, oefent Pien nog een keer in de gang. Poortvliet doet alsof ze omroept 'nummer 210, Pien!' Met een serieuze blik beent Pien de gang door. En nog een keer. Oké, nog één keertje dan, gewoon voor het gevoel. Dan haren borstelen en go, naar haar plek.

Milaan en New York
Ogenschijnlijk koel loopt ze even later met de blik op oneindig langs de 44 agenten van de modellenbureaus. Poortvliet probeert te peilen of de scouts iets opschrijven, maar ziet niks. Pien staat even later weer bij haar tante. "Pff, ik weet het niet. Ging het goed?" Zo koel was ze bepaald niet, vertelt ze later. "Ik stond te trillen op mijn benen, hoor."

De scouts gaan in beraad. Het is een gevarieerde club: de agenten komen uit Roermond en Amsterdam, maar ook uit New York, Los Angeles en München. De één is op zoek naar plussize-modellen, de andere naar commerciële gezichten voor in een commercial.

Jill Matheuwezen van Jill Models Management uit Antwerpen is op zoek naar high fashion-modellen: meisjes en jongens met perfecte maten voor de modeweken in Milaan en New York.

Ze heeft goede ervaringen met de Convention. "Ik ben er bijna alle keren geweest en het heeft altijd resultaat opgeleverd. We kunnen op z'n minst één of twee nieuwe modellen inschrijven."

Terwijl Matheuwezen haar twee chihuahua's in de reismand stukjes brood met roomkaas voert, laat ze de map zien met de nummers voor mogelijke call-backs. Nummer 210, het nummer van Pien, staat er ook bij. "Ah ja, we zoeken nog een roske," zegt Jill, doelend op Piens rossige haar. "Maar ze heeft nog wel twee of drie centimeter te veel heup, dat zie ik zo met het blote oog. Daar zouden we nog aan moeten werken."

Chihuahua's
Even verderop weet Pien nog van niks. Mariana Verkerk staat met de microfoon op het podium klaar om de call-backs op te gaan noemen. Bij elk bureau noemt ze een rijtje cijfers. 'Bureau New Generation wil zien: nummer 10, nummer 20, 34, 47..." Als bij een soort bingo wacht Pien in spanning af of haar nummer 210 erbij zit. Als dan nummer tweehonderd...twaalf wordt genoemd, laat Poortvliet even de schouders zakken.

Shit, deze niet. Maar als Verkerk de call-backs van Jill Models noemt, zit Pien er wél bij. "Ja! Ja! Je hebt een call-back!" juicht Poortvliet. Pien: "O, mijn hartslag zit echt híer." Het blijft uiteindelijk bij één verzoek voor Pien. "Ik had me ingesteld op niets en nu is het toch eentje geworden. Niet superveel, maar gewoon prima."

Even later mag ze aanschuiven bij Jill Matheuwezen, de chihuahua's staan op de grond. Achteraf doet Pien verslag. "In maart mag ik voor een afspraak naar Antwerpen. Ik moet hoge hakken, zwarte kleding en bikini meenemen voor nieuwe foto's en dan gaan we kijken hoe het loopt. Ik heb er wel een goed gevoel over!"

Poortvliet heeft ondertussen al naar haar zus, Piens moeder, geappt dat haar dochter is ontdekt. Is het die 129 euro toch waard geweest.

Pien Hoorweg Beeld Dingena Mol
Pien HoorwegBeeld Dingena Mol

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden