Woodstock veertig jaar oud

AMSTERDAM - ''Wij zijn goud, wij zijn sterrenstof. We moeten teruggaan naar de tuin.'' Zo bezingen Crosby, Stills, Nash & Young in de song Woodstock de paradijselijke sfeer op het legendarische popfestival Woodstock dat van 15 tot 17 augustus 1969 werd gehouden. Vlakbij het dorpje Bethel, ten noorden van New York.

Een terugkeer naar dit festival van love & peace zit er echter niet in. Pogingen om dit jaar de veertigste verjaardag te vieren van ''de moeder aller festivals'' mislukten, omdat er niet genoeg sponsorgeld was. In 1994 en 1999 waren er nog wel herdenkingsconcerten.

Deze maand verschijnt er een film over het festival en komt er een zesdelige cd-box uit met een groot aantal nooit eerder uitgebrachte nummers. Onlangs verscheen het boek Woodstock van Michael Lang, het brein achter het festival. Hierin beschrijft hij uitgebreid ''de drie dagen van vrede en muziek''.

De destijds 24-jarige Lang kreeg in 1969 het idee om een festival te organiseren waar de gemoedelijke sfeer van het nabijgelegen kunstenaarsstadje Woodstock, vlak boven New York, zou heersen. Het was de tijd van de Vietnamoorlog en rassenrellen. Het was ook de tijd van een nieuwe generatie met nieuwe idealen. ''Voor mij was Woodstock een test of de mensen van onze generatie echt geloofden in elkaar en de wereld die we probeerden te scheppen. Was die vreedzame samenleving waar we van droomden echt mogelijk?''

Terugkijkend vindt Lang het project meer dan geslaagd. Ook al werd de noodtoestand afgekondigd, omdat alle wegen eromheen vastliepen wegens de grote toeloop van jongeren. De organisatie had gerekend op hooguit 200.000 bezoekers, maar er kwamen er een half miljoen. De meute liep de hekken omver, waarna de organisatie besloot dat het festival gratis was.

Er heerste een onbeschrijfelijke chaos. Er waren veel te weinig toiletten en voedsel voor zo veel mensen. ''Het was makkelijker om met iemand in de slaapzak te duiken dan een ontbijt te regelen'', zei iemand. Aan alles was een tekort, behalve aan verdovende middelen. Bewoners van het naburige dorp Bethel en landeigenaar Max Yasgur deelden voedsel uit. Er waren enkele sterfgevallen en er werden baby's geboren. Artsen werden, evenals de artiesten, per helikopter aangevoerd.

De mensen kwamen in de eerste plaats voor de sfeer en niet voor de acts. Santana en Joe Cocker waren toen nog vrijwel onbekend. Spannend werd het toen er een donderbui losbarstte en de geluidstorens dreigden om te vallen. De regen veranderde het immense terrein in een grote modderpoel.

Woodstock was het hoogtepunt van de flowerpower-beweging. Hoewel Lang er financieel bijna niets aan over hield, is hij dik tevreden en is hij zijn idealen trouw gebleven. ''In een tijd waarin Amerika voor grote uitdagingen stond, ontstond dankzij Woodstock een gemeenschap van gelijkgestemde zielen.'' Kijkend naar de huidige tijd en de verkiezing van Barack Obama tot president zegt hij in zijn boek: ''De geest van Woodstock wordt steeds sterker.'' (ANP)

Eenmalig bij Kriterion: 40 jaar Woodstock - 14 augustus
Zie ook: Hippies slapen in het Vondelpark

500.000 mensen kwamen uiteindelijk naar de moeder der popfestivals. Foto AP Beeld
500.000 mensen kwamen uiteindelijk naar de moeder der popfestivals. Foto AP
Publiek op Woodstock. Foto AP Beeld
Publiek op Woodstock. Foto AP
Publiek op Woodstock. AP Beeld
Publiek op Woodstock. AP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden