Plus

WNL op Zondag vertegenwoordigt rechts met plezier

De oproep van NPO-voorzitter Shula Rijxman om een breder geluid bij de publieke omroep is afgelopen week breed uitgemeten. Op bezoek bij WNL op Zondag, zelfbenoemd vertegenwoordiger van rechts.

Joep School
Sharon Dijksma (PvdA) en Herman Pleij (ook DWDD) in het rechtse hol van de leeuw: op de bank bij WNL Beeld Dingena Mol
Sharon Dijksma (PvdA) en Herman Pleij (ook DWDD) in het rechtse hol van de leeuw: op de bank bij WNLBeeld Dingena Mol

Linkser dan links, noemde PVV-voorman Geert Wilders WNL op zondag onlangs. De Vara op zondag. Dat deed hij nadat oud-politicus Jack de Vries in een uitzending kritiek had geuit op het partijprogramma van de PVV. 'Kom maar eens langs. Bij een rechtse omroep maak ik graag ruimte,' schreef WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes via Twitter terug aan Wilders. Gebeurt dat ook? "Hij heeft toegezegd langs te komen," zegt Huisjes in Vondel CS, net na de jongste uitzending van WNL op Zondag.

De ogen zijn even gericht op WNL, dat afgelopen week naar voren werd geschoven als verkondiger van het schaars vertegenwoordigde rechtse geluid bij de publieke omroep.

NPO-voorzitter Shula Rijxman gooide een week geleden een balletje op in de Volkskrant over het mogelijk gebrek aan een breed geluid bij de publieke omroep (naar aanleiding van de in de media onmogelijk geachte verkiezingsoverwinning van Trump), waarna iedere zichzelf respecterende columnist er een plasje overheen deed. Huisjes neemt de rol van vertegenwoordiger van rechts met plezier op zich. Hij afficheert WNL graag als liberaal-conservatief.

Volksziel
Een blik op de gastenlijst van gisteren verraadt echter niet direct rechtse intenties. Behalve Telegraafhoofdredacteur Paul Jansen schoven PvdA-staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu), forensisch patholoog Frank van de Goot en cultuurhistoricus en veelgevraagd De wereld draait door-gast Herman Pleij aan op de bank bij presentator Rick Nieman.

Huisjes na afloop: "Ik kan me voorstellen dat deze gasten links ogen, maar de thema's waarover gesproken wordt, zijn typisch WNL: ondernemerschap, handelsbelangen, de Nederlandse volksziel en de politieke strijd tussen VVD en PVV in Den Haag, geduid door de hoofdredacteur van De Telegraaf. We kiezen ons eigen rechts, rechts met een goed humeur."

Presentator Nieman vult aan: "Wij moeten ons onderscheiden in toon. Er wordt nu net gedaan alsof De wereld draait door en Pauw aan de ene kant van het spectrum staan en de PVV-kiezer aan de andere kant. Daar zit nog veel tussen. Wij ook, wat mij betreft."

Afgewogen gastenbeleid
Sinds een tijdje voert WNL zichzelf op als 'de omroep van Wij Nederland'. Huisjes: "Ik heb acht jaar bij het AD gewerkt en bijna even lang bij De Telegraaf. De lezers van die kranten kijken gewoon anders tegen de wereld aan dan hoe ze dat bij de Vara doen. Niet beter of slechter, maar zij verdienen ook vertegenwoordigd te worden."

In het AD pleitte columniste Angela de Jong daarom voor een rechtse talkshow op prime time, maar nog liever ziet ze dat zowel DWDD als Pauw een meer afgewogen gastenbeleid maken. Huisjes is het daar niet mee eens.

"Mensen bij de Vara moeten zich de discussie totaal niet aantrekken. Matthijs van Nieuwkerk vroeg me bij een kop koffie of ik vind dat hij meer rechtse mensen moest uitnodigen in DWDD. Natuurlijk niet, hij moet zich afvragen hoe hij zijn programma het beste kan blijven maken in de links-progressieve houding van de Vara. Dat gaat al ruim tien jaar uitstekend."

Opinievorming
Vanuit een breder oogpunt is het echter niet wenselijk dat de opinievorming bij de publieke omroep op twee zware punten in de avond exclusief bij de Vara ligt, meent Huisjes.

"Maar dat komt voort uit het feit dat de Vara het goed doet en andere partijen het hebben laten liggen. Het is aan de NPO ruimte te maken voor een tegenstrever. Pauw gaat nu afwisselen met Jinek - van de KRO-NCRV. Het is wel belangrijk dat die omroep zich uitspreekt. Zolang Jinek gemaakt wordt met dezelfde redactie als Pauw, zoals nu het geval is, verandert er natuurlijk niet veel."

Gewone man
Huisjes heeft zo zijn ideeën over hoe hij de gewone man bereikt. "Ik heb een programmaidee ingediend bij de NPO dat antwoord wil geven op de vraag waar mensen bang voor zijn. Dat kan de islamisering van Nederland zijn, maar ook de pensioenen in de toekomst. Die angst kun je vertolken met heel veel gewone mensen erin."

Uiteindelijk moeten publieke omroepen samen in de gaten houden dat Hilversum en Amsterdam niet exemplarisch zijn voor de rest van Nederland, zegt Huisjes. "Begrijpt de elite de gewone man en andersom? Dat is het thema van deze jaren. Dat speelt bij Trump, maar ook bij de Brexit of het Oekraïnereferendum. Er wordt progressie gemaakt, denk ik. Drie jaar geleden kon ik niet aankomen met het verhaal dat de doorsnee Nederlander niet gehoord werd. Nu zegt de baas van de NPO het al."

Haagse lobby gaat door

De Haagse lobby, het WNL-programma waarin Rick Nieman in Den Haag uitzoekt hoe besluitvorming tot stand komt, krijgt een tweede seizoen. Geen grote verrassing, het programma werd goed ontvangen in de media. Huisjes: “De Haagse lobby gaat juist over de elite. De afspraken die worden gemaakt in achterkamertjes en in marmeren gangen door Kamerleden en bestuurders. En toch is het een programma dat het volk aangaat. We betalen straks met zijn allen weer 18 miljard voor windmolens, dan is het toch goed om te weten dat zowel Shell als Greenpeace dat besluit er doorheen hebben weten te drukken. En wie betaalt? De belastingbetaler. Het is interessant dat te laten zien.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden