'Witte Huis waarschuwt journalist om artikel over staatsschuld'

De prominente Amerikaanse journalist Bob Woodward is door het Witte Huis gewaarschuwd omdat hij een kritisch artikel wilde schrijven over de plannen om de staatsschuld van de Verenigde Staten te verlagen. Hij zei woensdag in interviews met de televisiezenders CNN en Politico dat een functionaris 'een half uur tegen me geschreeuwd heeft'.

Bob Woodward Beeld AFP
Bob WoodwardBeeld AFP

De functionaris e-mailde hem daarna een verontschuldiging, maar schreef ook dat Woodward 'spijt zou krijgen' als hij het artikel alsnog zou publiceren.

Bezuinigingsplan
Vrijdag treedt een controversieel bezuinigingsplan automatisch in werking die de publieke uitgaven met 85 miljard dollar (64 miljard euro) verminderen. Het parlement kan alternatieve maatregelen nemen, maar moet daarvoor snel handelen.

In 2011 werd een overeenkomst ondertekend die het schuldenplafond van de VS verhoogde. Daarbij toegevoegd was een pakket automatische bezuinigingsmaatregelen. Die maatregelen zijn zo nadelig, dat het de overheid en het parlement zou verplichten met alternatieven te komen.

De bezuinigingen zouden 1 januari al in werking treden, maar werden twee maanden uitgesteld omdat er een alternatief was voor een deel van de plannen. De belastingverhoging voor alle Amerikanen werd toen vervangen door een belastingverhoging voor de rijken.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden