Witte Huis vindt verzamelen telefoongegevens 'cruciaal'

Het verzamelen van telefoongegevens van miljoenen klanten van het Amerikaanse telefoonbedrijf Verizon, is cruciaal om de veiligheid van de VS te beschermen. Dat heeft Josh Earnest, woordvoerder van president Barack Obama, donderdag gezegd. Hij reageerde op de commotie naar aanleiding van een publicatie in de Britse krant The Guardian, donderdag.

Barack Obama telefoneert in de Oval Office Beeld AP
Barack Obama telefoneert in de Oval OfficeBeeld AP

De krant onthulde dat de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA de telefoongegevens krijgt op basis van een gerechtelijk bevel. Dat verplicht Verizon om dagelijkse informatie aan de NSA te sturen over alle telefoongesprekken die via de systemen van Verizon worden gevoerd, in de VS en daar buiten.

Het gaat om de telefoonnummers, locatiegegevens, tijdstip en duur van het gesprek en unieke identificatiegegevens. De inhoud van het gesprek wordt niet doorgegeven. In april werd het gerechtelijk bevel van kracht. Tot 19 juli moet Verizon de gegevens blijven verstrekken aan de NSA.

Terroristen
Earnest stelde dat het systeem de veiligheidsdiensten de kans geeft om te achterhalen wanneer terroristen en personen verdacht van terrorisme gevaarlijke activiteiten plannen. Volgens de zegsman is het geheel juridisch dichtgespijkerd en weet het Congres er alles van.

De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de republikein John Boehner, riep president Obama op om uit te leggen waarom de NSA dit soort middelen nodig heeft. Volgens hem moet het Congres zich over de zaak buigen omdat het een privacy-gevoelig onderwerp betreft. Of Boehner zelf van de praktijken afwist, wilde hij niet zeggen.

Zijn partijgenoot Mike Rogers, voorzitter van de Congrescommissie voor de veiligheidsdiensten, stelde dat door het verzamelen van de telefoongegevens in de laatste paar jaar 'een belangrijke terroristische aanval' op de VS is voorkomen. Nadere details gaf hij niet.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden