PlusFilm

Without Remorse zit vol strakke actiescènes, maar kan niet boeien

Roosje van der Kamp
Michael B. Jordan (rechts) in Without Remorse. Beeld
Michael B. Jordan (rechts) in Without Remorse.

Without Remorse, de nieuwste boekverfilming in het groezelige universum gecreëerd door spionnenthrillerauteur Tom Clancy, is een vreugdeloos werk dat vooral in het teken staat van de vervolgfilms die hier zonder blikken of blozen worden opgezet.

De soms prachtig geschoten actiethriller zit boordevol strakke actiescènes, maar mist het uithoudingsvermogen om te boeien. Het hard verdiende momentum van de eerste tien minuten wordt onmiddellijk verspeeld om uiteindelijk af te stevenen op een teleurstellende missie met een voorspelbare conclusie.

Gekenmerkt door een urgentie om het achtergrondverhaal achter de rug te hebben en de franchise uit te kunnen bouwen tuimelt Without ­Remorse over actiefilmclichés die ­allemaal zo vertrouwd aanvoelen dat ze misschien weinig uitwerking nodig lijken te hebben.

Het probleem is dan ook niet dat we niet weten hoe we ons moeten voelen als de gepensioneerde Navy Seal John Kelly (Michael B. Jordan) na een persoonlijke tragedie zijn wraakplan in werking stelt met behulp van commandant Greer (een houterige Jodie Turner-Smith). De film lijkt zichzelf op momenten juist te veel te willen uitleggen en probeert de afwerking van soms absurde gebeurtenissen (waaronder een ondervragingsscène in een brandende auto) goed te maken met klare taal.

Maar voor een film die uitwerkt hoe veteraan John Kelly CIA-agent John Clark werd, ­gebeurt er weinig om de man tot leven te brengen.

Met een simplistische nostalgie naar het patriottisme van de jaren ­negentig en een ongeduld dat ­gepaard gaat met de wetenschap dat het beste van de reeks nog moet komen, lijkt Without Remorse verscheurd tussen twee gezichtspunten.

Daarbij wordt vergeten dat vervolgfilms moeten worden verdiend, niet simpelweg kunnen worden vervaardigd. Dat een vervolg vrijwel gegarandeerd is, is dan ook te danken aan de populariteit van dit zogenaamde Clancyverse en het rijzende sterrendom van Michael B. Jordan, niet aan de prestatie van de film.

Without Remorse

Regie Stefano Sollima
Met Michael B. Jordan, Lauren London, Jodie Turner-Smith, Jamie Bell
Te zien op Amazon Prime

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden