PlusFilmrecensie

Wiren heeft een enorm hart voor de rechten van mensen met een beperking

null Beeld

Het is vrijwel onmogelijk streng te zijn voor Wiren, een passieproject van de Surinaamse regisseur Ivan Tai-Apin. De film draait om de dove Wiren, die als volwassene de Surinaamse staat aanklaagt omdat deze het in 2017 geratificeerde VN-verdrag over gelijke behandeling van mensen met een beperking niet nakomt.

In flashbacks zien we hoe die sociale achterstelling invloed heeft gehad op Wirens jeugdjaren, in een land waar speciaal onderwijs voor doven geen vanzelfsprekendheid is. Die jeugdscènes zijn losjes gebaseerd op het leven van de echte Wiren Meghoe. Dankzij het grote succes dat de film in zijn thuisland had, kan hij nu studeren aan een universiteit voor doven in Groningen.

De film maakt zich hard voor de rechten van mensen met een beperking, en heeft het hart duidelijk op de juiste plek. Tegelijk streven Tai-Apin en Sander Coumou – als coscenarist, cameraman en editor zijn belangrijkste creatieve compagnon – ook een tweede nobele doel na: het aanzwengelen van de Surinaamse speelfilmproductie.

Er zijn heus kanttekeningen bij Wiren te zetten. Dat het jammer is dat een film die zich zo hard maakt voor begrip voor doven, zo genadeloos steunt op muziek bij elk emotioneel moment. Dat een film die iets voor de Surinaamse cinema wil betekenen, misschien ook naar een eigen filmvorm zou kunnen zoeken, in plaats van te leunen op uitgekauwde internationale filmtrucs. En dat de achterstelling die Wiren ten deel valt, soms wordt gebracht met de subtiliteit van een schoolmusical.

Maar dat doet er allemaal niet echt toe. Het enthousiasme en het enorme hart dat de film zo duidelijk heeft voor zijn hoofdpersonage en zijn boodschap, doorbreken al die azijnpisserij. De indrukwekkendste momenten zijn die waarin echte mensen, voor wie Tai-Apin zijn film maakte, tijdens de rechtszaak een podium krijgen en recht in de camera hun verhaal doen.

Wiren

Regie Ivan Tai-Apin
Met Idi Lemmers, Rafe Leysner, Altaafkhan Dhonre
Te zien in Arena, Het Ketelhuis, De Munt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden