Wiel Arets wint Gouden A.A.P.

Foto Meriam de Lange Beeld
Foto Meriam de Lange

AMSTERDAM - Architect Wiel Arets heeft woensdagavond in Felix Meritis de Amsterdamse Architectuurprijs (A.A.P.) gekregen voor vier woontorens in de Jan van Zutphenstraat in Osdorp.

De prijs van architectuurcentrum Arcam is volgens directeur Maarten Kloos bestemd voor 'het beste gebouw dat tijdens het afgelopen jaar in Amsterdam is opgeleverd'. De jury waardeerde de vier torens vanwege 'hun inpassing in het originele stramien van het Algemeen Uitbreidingsplan' en de openbare ruimte rondom de gebouwen.

De sprekers grepen de prijsuitreiking aan om vooral de overheid een veeg uit de pan te geven. Noud de Vreeze, stadsarchitect van Amersfoort, hekelde het gebrek aan een architectuurbeleid bij veel gemeentes.

''Amersfoort heeft een lange traditie in goede ruimtelijke plannen,'' zei hij. ''Dus toen ik daar twee jaar geleden begon, had ik er zin in. Maar tjongejonge, wat valt dat tegen. Amersfoort is een stad van commerciële projecten geworden ''

Ook de Amsterdamse Zuidas moest het ontgelden. ''Ik ben me bij een recent bezoek kapot geschrokken van de zielloze inrichting van het gebied,'' zei De Vreeze.

'Dat moet wel goed gaan'
''Je denkt: met Pi de Bruijn als supervisor, op zo'n centrale plek, met zo'n rechthoekig stratenpatroon, dat moet wel goed gaan. Maar de meeste torens zijn buitengewoon klungelig, en in veel gevallen staat de begane grond helemaal leeg.''

Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland en baas van de NV Zuidas, antwoordde dat er vorige week nog wat bomen waren geplant waar hij 'persoonlijke bemoeienis' mee had gehad.

Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol richtte zich op de landelijke overheid en op haar onvermogen om de samenwerking te verbeteren tussen de ministeries die zich bezig houden met de openbare ruimte. ''Aan het gebrek aan afstemming kan ik als rijksadviseur helemaal niets doen,'' constateerde ze.

Arets zelf nam in zijn dankwoord de gelegenheid te baat om de langzame besluitvormingsprocedures in Amsterdam op de korrel te nemen. ''We zijn actief op vijf continenten. Zestien maanden geleden kreeg ik de opdracht voor een kantoorgebouw in Zwitserland voor Allianz Zurich en we zijn nu aan het bouwen. Maar ik wacht al negen jaar op een bouwvergunning voor een toren bij de Amsterdam Arena.'' (DAVID KEUNING)

Een tentoonstelling van alle 25 genomineerde projecten is tot 1 mei te zien in Arcam.
Arcam Pocket: Amsterdamse Architectuur 2009-2010, € 19,50.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden