PlusCabaretrecensie

Wie zijn in het hilarische Sneu van André Manuel nou eigenlijk ‘de nieuwe Joden’?

André Manuel. Beeld Corné van der Stelt
André Manuel.Beeld Corné van der Stelt

De snoeiharde cabaretier André Manuel doet een collega als Theo Maassen verbleken tot brave Disneyprinses. Toch voel je achter Manuels voluit gestrekte been altijd zijn oprechte zorg over de koers van de maatschappij.

Mike Peek

Je hebt cabaretiers die onzeker worden van een stille zaal. André Manuel is niet zo’n cabaretier. Als het publiek wat stijf reageert op zijn meedogenloze grappen, drukt hij het gaspedaal gerust nog wat verder in. En vaak met een flinke grijns op zijn gezicht. Het podium moet wat betreft de Tukker een ‘onveilige werkplek’ zijn. Lachen is zilver, ongemak is goud.

Zijn werkplek lag er de laatste jaren maar verlaten bij. Genoeg reden voor Manuel om in het hilarische Sneu onder meer de vraag te behandelen wie nou het meest aanspraak maakt op de titel ‘nieuwe Joden’. Zijn het de boeren? Mja, zie die grote tractoren maar eens op de trein naar Auschwitz te krijgen. De ongevaccineerden dan? Of toch de artiesten, op wie volgens de cabaretier tijdens de coronacrisis nog net geen genocide is gepleegd?

Heiligdom

Het theater als heiligdom is een terugkerend thema in Manuels oeuvre. Hij is als altijd zeer kritisch op het cultuurbeleid van de regering, maar zingt ook een bloedmooi lied over wat het podium voor hem betekent. Wat hij eraan heeft gemist. Voor de slechte verstaander mag het lijken alsof Manuel alleen rücksichtslos om zich heen slaat, maar er ligt altijd persoonlijk of maatschappelijk engagement aan ten grondslag.

De spanning tussen vorm en inhoud komt eveneens terug in een geweldig stuk over zijn moeder, die zich op 60-jarige leeftijd volledig kapot had gerookt en gezopen. ‘Zo hoort dat!’ glundert Manuel trots, die een sterfbed voor haar kocht toen de dood maar niet wilde komen.

Hield Manuel niet van zijn moeder? Natuurlijk wel. Juíst wel. Tranen zijn een prima manier om verdriet te verwerken. Harde grappen ook.

Cabaret

André Manuel – Sneu
Gezien Odeon Zwolle, 16 maart
Te zien 28 en 29 maart in De Kleine Komedie

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden