Nieuws

Wie verzint een einde voor het laatste Baantjer-mysterie?

Meer dan tien jaar na de dood van Appie Baantjer is een ongepubliceerd manuscript van de schrijver gevonden. Het onvoltooide De Cock en moord als verlossing verschijnt als miniboekje bij het negentigste deel in de door Peter Römer voortgezette Baantjerreeks.

Marjolijn De Cocq
Schrijver Appie Baantjer (staand), in 1996 op bezoek op de set van Baantjer, met acteur Piet Römer, die zijn rechercheur vertolkte. Beeld
Schrijver Appie Baantjer (staand), in 1996 op bezoek op de set van Baantjer, met acteur Piet Römer, die zijn rechercheur vertolkte.

Appie Baantjer (1923-2010) had met veel nadruk gezegd dat deel 70, De Cock en de dood in gebed, verschenen in 2008, zijn laatste boek was in de Baantjerreeks. Maar meer dan tien jaar na zijn dood ontving uitgever Jeannette Ploeger van De Fontein een telefoontje van een goede vriend van de schrijver.

Die had niet alleen de zorg voor Baantjers hond op zich genomen, maar kreeg ook de computer van Baantjer in beheer. De verouderde computer stond inmiddels op de nominatie naar de stort te gaan, maar daarvoor moest eerst de harde schijf gewist. Daarbij werd een deel van een manuscript gevonden: De Cock en moord als verlossing, tóch bedoeld als deel 71.

Het bleek ongeveer een kwart van een traditionele Baantjer; plotwendingen ontbraken, maar de auteur had duidelijk de setting geschetst. Uniek materiaal, was het besef bij de uitgeverij. Besloten werd het manuscript als miniboekje uit te geven bij de eerste oplage van het 90ste deel van de Baantjerreeks door Peter Römer, De Cock en moord op stand, dat morgen verschijnt.

De Cock en moord als verlossing begint met de oude speurder die zich na veertig dienstjaren bij de recherche, waarvan dertig op bureau Warmoesstraat, opzichtig verheugt dat de dag van zijn pensionering nadert. ‘Ontslagen van ambtelijke verplichtingen,’ verzekert hij zijn vazal Vledder. Dat lonkt.

Het Stenen Hoofd

Maar dan wordt er, op het Stenen Hoofd, een ‘dooie vent’ aangetroffen, stappen de rechercheurs in De Cocks oude Golf en ontvouwt zich een plot met een meesteroplichter als eerste verdachte. Die had het slachtoffer willen verleiden om hem kaal te plukken maar wordt alras zelf op het Stenen Hoofd gevonden.

‘Vledder hijgde in zijn nek en riep uit: ‘Het is Archibald de Maître.’ De Cock knikte bevestigend. ‘Met messteken in zijn buik.’ De laatste woorden van het manuscript. Uitgeverij Fontein verbindt aan de uitgave een schrijfwedstrijd, waarbij in 3750 woorden duidelijk moet worden wie de slachtoffers heeft vermoord en wat het motief was.

Geen De Cock op volledige lengte, maar wel kans op een uitgave als boekje, onlinepublicatie en de naam van de winnaar in Baantjer 92. Mits met gebruik van vertrouwde Baantjerelementen, zo waarschuwt de jury waarin Peter Römer zelf zitting heeft. Die kreeg zelf van Baantjer drie eisen mee wat betreft De Cock met zijn eeuwige regenjas en hoedje. Die mocht niet vloeken, geen wapen dragen en niet vreemdgaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden