Plus

Wie is Sergei Polunin, de 'James Dean van het ballet'?

Balletgrootheid Sergei Polunin (28) staat vanaf dinsdagavond drie avonden achter elkaar in een uitverkocht Carré. Wie is toch die 'bad boy of ballet'?

Hannah Stöve
Sergei Polunin straalt een enorme kracht en agressiviteit uit, zijn lichaam is één bonk spieren, en toch weet hij vederlicht over het podium te scheren Beeld BNNVARA
Sergei Polunin straalt een enorme kracht en agressiviteit uit, zijn lichaam is één bonk spieren, en toch weet hij vederlicht over het podium te scherenBeeld BNNVARA

Deze zomer stond een menigte Lowlandsgangers diep in de nacht te wachten voor festivaltent Juliet. Niet voor de zoveelste band of dj, maar voor de Oekraïense balletdanser Sergei Polunin, ook wel het enfant terrible, de James Dean of de bad boy van het ballet genoemd.

De twaalfhonderd mazzelaars die een klapstoeltje wisten te bemachtigen keken ruim een half uur ademloos toe hoe Polunin Sacré danste, een choreografie op Stravinsky's Le Sacre du Printemps.

Na afloop wisten de uitverkorenen: wat wij net hebben gezien was iets héél bijzonders.

Sergei Polunin werd in 1989 geboren in een arm gezin in Cherson, een havenstad in Zuid-Oekraïne. Als hij opvalt tijdens gym- en danslessen, wordt hij op negenjarige leeftijd op een balletschool in Kiev gezet, 550 kilometer verderop.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

"That was when fun was over," zegt Polunin in Dancer (2016), een indrukwekkende documentaire over zijn leven.

Zijn moeder wil een professioneel ballerino van hem maken en het hele gezin komt in dienst daarvan te staan. Vader gaat werken in Portugal, oma moet naar Griekenland om bij te klussen als ouderenverzorger.

Moeder verhuist mee naar Kiev om ervoor te zorgen dat hij zijn huiswerk maakt, zet zijn kostuums in elkaar, en dwingt hem na die uren balletlessen en schoolvakken uren te stretchen. Televisiekijken doet hij maar in de split.

Clip op YouTube
Vier jaar later wordt Polunin geaccepteerd door The Royal Ballet School in Londen. Hij woont er in zijn eentje en doet niets anders dan dansen - én feesten met zijn nieuwe balletvrienden. In 2008 treedt hij aan bij het Royal Ballet, om een jaar later de jongste solist ooit te worden.

Het publiek valt in katzwijm door Polunin. Een klasgenoot uit Londen noemt hem treffend a graceful beast. Polunin straalt een enorme kracht en agressiviteit uit, zijn lichaam is één bonk spieren, en toch weet hij vederlicht over het podium te scheren.

Bij het Royal Ballet verwerft hij het imago van recalcitrante rockster en bad boy. Polunin komt niet opdagen op repetities, laat tatoeages zetten (ongehoord in de traditionele balletwereld), danst onder invloed van pijnstillers en cocaïne en schuimt de Londense partyscene af.

Nog geen twee jaar later stapt hij in een opwelling op. Hij is het balletgezelschap spuugzat vanwege de regeltjes en zijn minieme creatieve invloed, het moordende repetitieschema, het karige loon.

Polunin laat het Royal Ballet in shock achter. Na een korte carrière in Rusland besluit hij er helemaal de brui aan te geven. Als afscheid danst hij in de clip Take me to Church van de Ierse muzikant Hozier.

Hij danst de sterren van de hemel: hij gooit zichzelf vanaf de grond met één hand de lucht in, springt metershoog door de ruimte, en smijt zichzelf dan weer neer. 'Newton stikte net in z'n appel,' schrijft een van zijn bewonderaars op YouTube.

De clip gaat viral (de teller staat nu op ruim 24 miljoen views), waardoor Polunin inziet dat hij zijn talent ook zonder balletgezelschap aan de man kan brengen.

Sindsdien doet hij gastoptredens en modellenwerk, danst hij op modeshows en in videoclips, en speelt hij in films als Murder on the Orient Express, Red Sparrow, en The Nutcracker and the Four Realms van Disney, in november te zien.

Dancer op Lowlands
En dan dus die legendarische schnabbel in Biddinghuizen. Polunin werd op het laatste moment aan de line-up toegevoegd vanwege de bewonderenswaardige inzet van Brecht van Hulten, tv-maker van bijvoorbeeld Kassa.

Zij vond als superfan dat hij op Lowlands moest optreden en regelde het binnen een paar weken. Het avontuur filmde ze en is vanavond te zien in Dancer op Lowlands.

Ook de programmeurs van Carré waren aanwezig bij de Lowlands-show, en nu danst hij 16, 17 en 18 oktober voor het eerst in Amsterdam; wederom Sacré, bijgestaan door dansers van het Bayerische Staatsoper uit München.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden