PlusBoekrecensie

Wie is Maud Dixon?: behoorlijk geslaagde psychothriller met knipoog

Overdreven vol van suspense is de uitgeverswereld doorgaans niet, maar toch situeerde Alexandra Andrews daarin haar debuutroman Wie is Maud Dixon? Een behoorlijk geslaagde psychothriller, waarin wordt geknipoogd naar zowel het identiteitsmysterie rondom Elena Ferrante als Patricia Highsmiths klassieke Tom Ripleyromans.

Dirk Jan Arensman
null Beeld

Intrigerend onsympathieke vertelster is Florence Darrow, een 26-jarige vrouw die in Port Orange, Florida opgroeide, maar dat weinig glamoureuze verleden beschouwt als ‘een gangreneus lidmaat dat voor het algemeen belang geamputeerd’ moet worden. Eenmaal in New York is ze vastberaden haar droom waar te maken: een beroemd schrijfster worden.

Florence ziet zichzelf al werken aan haar volgende meesterwerk. ‘Ze zag nooit echt wat er op het scherm stond, maar ze wist zeker dat het schitterende woorden waren waarmee ze voor eens en altijd zou bewijzen dat ze bijzónder was.’

Haar eerste stap op weg naar wereldroem, een baantje als redactieassistente bij uitgeverij Forrest Books, draait uit op een rampzalige struikelpartij. Groen van jaloezie ziet ze leeftijdgenoten veel succesvoller zijn dan zij. En wanneer ze haar voordeel denkt te doen met een onenightstand met een redacteur, lijkt ze haar hand definitief te overspelen.

Maar dan wordt ze plotseling benaderd door de agente van de enigmatische bestsellerauteur Maud Dixon, die een assistente zoekt.

Florence neemt gretig haar intrek in het koetshuis bij het idyllische, afgelegen plattelandsoptrekje van de schrijfster, die in werkelijkheid Helen Wilcox heet. Deze schrijfster ontpopt zich als een schijnbaar welwillende, zij het nogal cynische mentrix, neemt haar tamelijk abrupt mee op een researchtrip naar Marrakesh. En daar wordt Florence, na een rijkelijk met alcohol besprenkeld dinertje, wakker in het ziekenhuis, waar ze te horen krijgt dat ze een auto-ongeluk heeft gehad. Iedereen spreekt haar aan als ‘Madame Wiel-kok’, terwijl haar werkgeefster ondertussen spoorloos verdwenen is.

Na de eerste schrik en verwarring besluit Florence Wilcox’ identiteit én pseudoniem over te nemen. Hebben we de hele intrige hiermee al weggeven? Laten we zeggen dat Florence niet de énige is die een teleurstellend verleden af te schudden heeft. In een plot die juist hierna meer (onaangename) verrassingen kent dan de verraderlijkste wegen in Marokko.Het levert misschien geen erg subtiele rit op, maar beslist een enerverende.

Fictie

Alexandra Andrews, Wie is Maud Dixon?

Vertaald door Hi-en Montijn, Uitgeverij Cargo, €19,99, 350. blz.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden