Wie is de Mol?-recap: het verdachte vingertje van Roos

Elke zondagochtend bespreken we op Parool.nl de nieuwste aflevering van Wie is de Mol 2017, met een terugblik, theorieën en een voorspelling voor de Mol van dit jaar. Dit is onze nabeschouwing van aflevering 1.

Vincent merkt het vingertje van Roos op, die verdacht vaak onder haar neus verdwijnt.Beeld Screenshot Avrotros

De eerste aflevering van een nieuw seizoen Wie is de Mol? betekent vooral ontdekken wie de deelnemers van dit jaar precies zijn. Een Jochem van Gelder of Jeroen Kijk in de Vegte heeft weinig introductie nodig, maar wie is Vincent Vianen of Yvonne Coldeweijer? Enfin, een kort voorstelrondje kan geen kwaad.

Maar naast de gebruikelijke 'hoi ik ben'-video's moet er natuurlijk ook een spelletje gespeeld worden. Het nieuwe seizoen speelt zich af in de Amerikaanse staat Oregon, wat als vanouds weer prachtig in beeld wordt gebracht. In de eerste opdracht rennen de tien kandidaten door de mistige bossen op zoek naar vier tickets voor een helikopter naar Portland.

Met de klok mee
En terwijl Jeroen denkt dat de enveloppen heel hoog hangen, speurt Diederik Jekel de grond af. Bij Jochem roept het een paaseitrauma op: iedereen vindt die dingen altijd, behalve hij. Roos Schlikker probeert het met de tactiek van WIDM-alumna Ellie Lust: met de klok mee zoeken.

En met succes. Roos mag samen met Jeroen, Vincent en Thomas Cammaert door de lucht naar 'The City of Roses', wat trouwens weer zou verwijzen naar de Paroolcolumniste. Daarmee maakt het viertal ook direct kans op een vrijstelling, om niet de afgang mee te hoeven maken om als eerste naar huis te moeten.

Vraagteken
De rest van de kandidaten maakt de trip per witte bestelbusjes, waarbij ze ook meteen voorzien worden van een opdracht. In Portland moeten ze bepaalde locaties bezoeken om enveloppen met geld te vinden, net als eentje met een vraagteken erop.

Gelukkig is dat in een land waarin iedereen Engels spreekt een stuk makkelijker dan in Hongkong of Sri Lanka, waar hun voorgangers speurden naar de Mol. Het duurt dan ook niet lang of het geld is gevonden (zat de Mol misschien in de heli?).

Vingertje
Het vliegende viertal gaat vanaf het dak van een gebouw op zoek naar aanwijzingen en vindt al snel twee spandoeken die hun verwijzen naar een brug. Ook dat blijkt allemaal niet al te moeilijk en voordat de kijker het doorheeft zijn er vier vrijstellingen verdeeld.

Maar onder de noemer 'trust nobody' konden de gelukkigen dat natuurlijk niet zomaar aan de rest mededelen. En dus vertelt Roos dat het allemaal in de soep is gelopen, al trapt de groep daar niet zomaar in. "Ze vertelde het alsof het brood bij de bakker op was," zegt Sigrid ten Napel argwanend. Vincent merkt het vingertje van Roos op, die verdacht vaak onder haar neus verdwijnt. Oftewel: ze liegt. Onthouden dus.

Groene aap
Maar om met de woorden van Diederik te spreken: de groene aap komt al snel uit de mouw. In een bioscoop kijkt de groep mee hoe de eigenaren van een vrijstelling door presentator Art voor de keuze worden gesteld: of ze houden hun ticket naar de volgende aflevering, of ze leveren 'm allemaal in en de hele groep gaat door. Maar dan moeten ze dat wel alle vier doen natuurlijk.

Vincents 'nee, nee, nee' tegenover Art komt hem duur te staan wanneer hij hoort dat zijn medekandidaten dit ook allemaal hebben meegekregen. Zij mogen namelijk dankzij de envelop met het vraagteken een van de vrijstellingen ongeldig maken. En dus voelt Vincent de bui al hangen, en terecht zo blijkt later bij de test. Zijn vrijstelling verdwijnt als sneeuw voor de zon en daarmee tekent de groep ook direct z'n doodvonnis: hij mag als eerste weer op het vliegtuig naar huis.

Wie is de Mol? Dat is na een eerste aflevering zonder echte mogelijkheden om te mollen natuurlijk een blinde gok. We weten nu in elk geval hoe iedereen heet, dat scheelt al.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden