PlusTv-recensie

Wie de neiging heeft om na twee afleveringen van Shining Girls af te haken, maakt een fout

In de nieuwe serie Shining Girls speelt Elisabeth Moss de getraumatiseerde Kirby, die als archivaris werkt bij een van de grootste kranten van Chicago. Ze is als enige ontkomen aan een seriemoordenaar.

Ab Zagt
Elisabeth Moss in 'Shining Girls' . Beeld AppleTV+
Elisabeth Moss in 'Shining Girls' .Beeld AppleTV+

Dankzij haar aandeel in bekroonde tv-series als Mad Men en vooral The Handmaid’s Tale staat actrice Elisabeth Moss bij pers en publiek hoog aangeschreven als vertolkster van complexe personages.

Wie dacht dat zij in deze rollen de top van haar kunnen had bereikt, moet zeker haar nieuwe serie Shining Girls bekijken die zij mede produceerde en waarvan zij zelf een aflevering regisseerde.

Moss speelt in deze reeks Kirby, die werkt als archivaris bij een van de grootste kranten van Chicago. De vrouw heeft een traumatische ervaring achter de rug. Zij is de enige overlevende van een seriemoordenaar die ooit in een slachthuis werkte en zijn vrouwelijke slachtoffers van navel tot borstbeen opensneed, als bij het slachten van een varken.

Dat had afschuwelijke beelden kunnen opleveren, maar de makers van Shining Girls houden zich wat gore geweldsscènes betreft behoorlijk in. Moss licht dat toe in een Zoominterview. “We hebben daar bewust voor gekozen. Ik heb geen morele bezwaren tegen geweld in series. Kunstuitingen mogen wat mij betreft nooit gecensureerd worden. Maar een overdaad aan bruut geweld kan wel de blik van de kijker vertroebelen.”

Overleven met demonen

De nadruk van de serie ligt op de gemoedstoestand en de veerkracht van Kirby. “Zij is een vrouw die moet zien te overleven met haar demonen. Ook omdat haar omgeving haar niet kan helpen om de dader te vinden, probeert zij het zelf.”

Kirby wordt heen-en-weer geslingerd door verschillende periodes uit haar leven die ook voor de kijker heel verwarrend zijn. Haar geheugen is aangetast. Zij weet niet dat zij getrouwd is, herkent haar eigen woning niet en ook op haar werk verkeert Kirby in een voortdurende staat van verwarring. Het lijkt alsof zij voortdurend onder invloed is.

Wie de neiging heeft om na twee afleveringen af te haken maakt een fout. Na de derde aflevering wordt mondjesmaat duidelijk waarom Kirby in parallelle werelden lijkt te leven.

Shining Girls is een speurtocht naar de seriemoordenaar. Een uitgekauwd gegeven dat echter een originele aanpak krijgt. Als documentalist in het krantenarchief ontdekt Kirby dat zij niet het enige slachtoffer is van de door Jamie Bell vertolkte seriemoordenaar, die zijn slachtoffers jarenlang observeert en alles weet over hun privéleven. Later wordt duidelijk dat hij door de tijd kan reizen, waarmee hij zijn slachtoffers tot wanhoop brengt.

Intelligent en intrigerend

De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Zuid-Afrikaanse schrijfster Lauren Beukes. Moss was meteen gefascineerd toen zij het las. “Ik vond het een intelligent en intrigerend verhaal. Het is een combinatie van een thriller en een sciencefictionverhaal – hoewel de kijker niet moet denken aan ruimteschepen en maffe wetenschappers. Maar ik had nog nooit zoiets gelezen en daarom wilde ik zo nauw mogelijk bij deze reeks betrokken worden.”

Interessant is de moeder van Kirby in Shining Girls, zij is namelijk leadzangeres in een punkband. Moss (40) is afkomstig uit een hippiegezin. Haar moeder speelde harmonica in een bluesband. “Dat is een interessante bijkomstigheid. Maar mijn verhouding met mijn moeder was totaal anders.”

De agenda van de actrice is voorlopig tot de nok toe gevuld. Er komt in elk geval nog een seizoen van The Handmaid’s Tale. “Maar wanneer die wordt uitgezonden is nog een groot geheim, dat ik niet ga verklappen.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden