WIDM-blog: Kijkers zijn, in tegenstelling tot Mollen, niet blind

Elke zondagochtend bespreken we op Parool.nl de nieuwste aflevering van Wie is de Mol 2016. Dit is de laatste nabeschouwing.

Vincent Smits
De finalisten van Wie is de Mol, Klaas, Tim en Annemieke Beeld anp
De finalisten van Wie is de Mol, Klaas, Tim en AnnemiekeBeeld anp

Om de spanning op te bouwen werd er met de afgevallen kandidaten nog een beetje over koetjes en kalfjes gepraat in de finale van Wie is de Mol, live vanuit Vondel CS. Zo meldde presentator Art Rooijakkers dat kandidaten Taeke Taekema en Airen Mylene een setje waren geworden en kon iedereen nog een keer lachen om Cécile Narinx' afkeuring van de waterschoenen in 'die afschuwelijk piskleur' en het gehamer op etherdiscipline van Ellie Lust. Maar verder was het toch de finale van de onthulling die je wist dat ie zou komen.

Klaas van Kruistum was de Mol. Als best voorbereide Mol ooit ging hij seizoen 16 van Wie is de Mol in, maar voor de oplettende kijker was hij toch al snel een van de hoofdverdachten. In de finale zagen we dat bevestigd. Art toonde ons enkele Molacties van Klaas. Bij de oefening van de zoutmijnen duwde Klaas inderdaad express de verkeerde kar naar de overkant. "Als je dan toch een 135.000 kilo zware kar meeneemt, neem dan de goeie mee," verwonderde Tim Hofman zich nog. Klaas wisselde een paar keer mensen op groepsfoto's en wist twee keer geld uit een kist achterover te drukken. Hij verschoof stiekem de tafel bij de identieke kamer-opdracht en hij kanode recht op de duikers af.

Hints
Soms hoefde Klaas niks te doen en verpestten de kandidaten het voor zichzelf. Bij de opdracht in het verlaten resort deed Klaas nog of hij zijn eigen koffer niet herkende, maar als de anderen op de schermen niet zagen dat daar de locaties van de camera's staan, werd het heel makkelijk voor de Mol.

Voor kijkers die nog twijfelden waren er nog de verborgen hints; kruizen in beeld, verwijzingen naar de geboortedatum van Klaas, en in de aflevering Het laatste woord bleken de laatste letters van alle antwoorden van de oud-Mollen in het klooster 'Klaas' te spellen, zoals een slimme Molloot ontdekte.

Stockholmsyndroom
Klaas zelf bleek zich als Mol tijdens het spel zich soms wel eenzaam te voelen. Met Remy van Kesteren had Klaas zelfs een omgekeerd Stockholmsyndroom. Ze hadden een klik, maar toen Remy Klaas te dicht op de huid zat toonde Klaas in een megabluf Remy zijn lijst met antwoorden voor de test. Vlak daarna vloog Remy eruit.

Goed, Klaas dus de Mol. En de winnaar? In de finale wist Tim twee vragen meer goed te beantwoorden dan 3fm-dj Annemieke Schollaardt en daarmee mocht hij de pot van ruim dertienduizend euro mee naar huis nemen. Ineens kreeg Tim toch een beetje spijt dat hij bij een aflevering 2.345 euro uit de pot had geboden om controle te krijgen over de afvaltest.

Blind
Hoe verhoudt dit seizoen tegenover de eerdere seizoenen? Toegegeven, de kandidaten vormden een leuke groep met veel humor, maar de meesten leken meer bezig met onnozele acties om zich verdacht te maken of het binnenhalen van jokers en vrijstellingen dan zich druk te maken om de pot. Dat leverde vermakelijke maar soms ook irriterende televisie op.

Daar komt bij dat het seizoen wat traag op gang kwam met een spek-en-bonen-aflevering en ook langzaam naar de onvermijdelijke finale toe kroop. En misschien was het voor de kandidaten niet duidelijk maar kijkers konden volop zien hoe Klaas soms zelfs gniffelend achteraan stond als er weer een opdracht in de soep was gelopen. Kijkers zijn, in tegenstelling tot Mollen, niet blind.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden