Wie is de mol

WIDM-blog: Doet 'ie het of doet 'ie het niet?

Elke zondagochtend bespreken we op Parool.nl de nieuwste aflevering van Wie is de Mol 2016, met een terugblik, mogelijke theorieën en een voorspelling voor de mol van dit jaar. Dit is onze nabeschouwing van aflevering 7.

Laura Obdeijn
Screenshot aflevering 7 Beeld NPO.nl
Screenshot aflevering 7Beeld NPO.nl

'Een beetje The Shining', 'Alsof iedereen van het ene op het andere moment is weg gegaan' en 'triest en eng' is het in het spookdorp waar de vijf overgebleven kandidaten worden achtergelaten voor de eerste opdracht. Het Sand Castle-resort is een verlaten en vervallen vakantiedorp waar slechts drie piccolo's achter bleven, figuren in rode jasjes die de kandidaten tijdens een zoektocht naar hun eigen koffers ergens in het resort liever niet tegen komen.

Vanuit de controlekamer, met zestien camera's, zijn de spelers en hun koffers te volgen. Rop gaat voorop, met porto in de aanslag, waakzaam kijkt hij links-rechts: geen koffer te bekennen. Taeke trekt een sprintje, hophophop de trap op, maar ook hij komt terug met lege handen en Annemieke loopt volgens Tim gewoon te klooien. De opbrengst is mager, niemand bedacht bijtijds dat de cijfers op de camera's gekoppeld waren aan de locaties van de koffers. 'Vrij dom' vinden ze zelf ook. Eén en één is twee, maar vandaag even niet.

Vrijstelling
Een spelletje Drie Op Een Rij - of is het kwartet? - zou wel eens bepalend kunnen zijn voor wie er in de finale komt. Een setje van vier symbolen kan een spel compleet maken en jokers, vrijstellingen, geld, maar ook mingeld, zijn de prijzen. Zelfs Taeke en Tim zijn heel even wat minder dikke vrienden. Het zijn Annemieke en Klaas die er met de grote buit vandoor gaan, zij een groene vrijstelling, hij een zwarte. Taeke pakt opvallend veel mingeld, een luxe die een mol zich prima kan permitteren.

Uno moment en nog uno momento. Het duurt even, maar in de derde opdracht, waarbij ze hun eigen restaurant Molino (Is de mol een man?) mogen runnen, krijgen alle klanten hun kippetje speciaal en hun happy hour hamburger. Ook wordt het startkapitaal verdubbeld. Zat de mol te slapen?

Eliminatie
Als de eliminatie nadert rijst ook de vraag: doet Klaas het of doet 'ie het niet? Zet hij zijn zwarte vrijstelling in zodat iedereen weer op gelijke voet komt te staan? Art heeft het verlossende antwoord, wanneer hij de zwarte schijf naast het computerscherm legt. Bij deze eliminatie maakt niet het aantal jokers, maar de tijd het verschil. Iets wat Rop de kop kost, hij moet afscheid nemen.

Iets is niets. Hint de titel hier naar de mol? Iets was niets toen Annemieke haar joker aan Rop gaf, toen Taeke een verkeerde koffer vond, toen Annemieke iets dacht te zien op de beeldschermen, maar daar niets mee deed, toen Tim al handenklappend met de locals het eten voor niets mee kreeg en toen Klaas alle -met bloed, zweet en tranen verdiende- ingezette jokers waardeloos maakte. Iets duidelijker werd het in week zeven in ieder geval ook niet. Alhoewel, zag u die blik van Klaas in de achttiende minuut, wanneer bekend wordt dat er amper geld is binnengehaald? Een goede imitatie van Batmans Joker, Ariëls Ursula? Of was het er één van een snode plannetjes beramende mol?

undefined

null Beeld Wie is de Mol?
Beeld Wie is de Mol?

Wie zijn de tien deelnemers? Wij stelden ze in korte interviews aan je voor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden