PlusFilmrecensie

White Riot: de gehekelde ‘cancelculture’ van nu bestond toen ook al

Het is eind jaren zeventig. Aanhangers van het National Front marcheren met nazisymbolen door de Britse straten. Leiders van de partij spreken openlijk over het uitzetten van alle mensen van kleur om zo te zorgen voor een wit Groot-Brittannië.

Tegelijkertijd worden vooral zwarte mensen opgepakt onder de ‘sus’-wet, die de politie in staat stelt verdachten (suspects) zonder bewijs te arresteren. Beroemde musici zoals Eric Clapton, Rod Stewart en David Bowie spreken zich uit voor dit racistische gedachtegoed, terwijl hun muziek juist is gebaseerd op de zwarte blues en ska.

De punkdocumentairefilm White Riot, naar het nummer van The Clash dat witte mensen oproept zich aan te sluiten bij de zwarte strijd, reconstrueert de opkomst van de antiracismebeweging Rock Against Racism in Groot-Brittannië, aan de hand van interviews met leden van deze beweging en punkmusici zoals The Clash en Alien Kulture.

Door een indrukwekkende hoeveelheid archiefmateriaal op een dol tempo te laten zien, zonder tijd om op adem te komen, weet de protestdocumentaire de opzwepende energie van de beweging over te brengen. Nadeel is wel dat het gedachtegoed daardoor een beetje oppervlakkig blijft. Soms is er zo veel gaande op het scherm dat de details verloren gaan in de springerige knip-en-plakstijl van de punkzines en je als kijker het liefst de pauzeknop indrukt.

Filmmaker Rubika Shah, die al eerder documentaires maakte over David Bowie en Spike Lee, laat, zonder de connectie uitdrukkelijk te leggen, de gelijkenis tussen toen en nu zien. Aan het eind van de film staat enkel het zinnetje ‘De strijd blijft voortduren’.

De gehekelde ‘cancelculture’ van nu bestond toen ook al: iemand zegt dat hij na de racistische uitspraken van Rod Stewart nooit meer naar zijn muziek heeft geluisterd. “Jammer, want zijn muziek was geweldig.” Gelukkig is de soundtrack van White Riot ook niet mis.

White Riot

Regie Rubika Shah

Te zien in De Uitkijk, Filmhallen, Lab 111, Melkweg Cinema, Studio/K

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden