WhatsApp nu ook op de iPhone 'gratis'

WhatsApp is vanaf vandaag gratis te downloaden in de App Store van Apple. Wel zal het gebruik van de populaire berichtendienst na het eerste jaar 1 euro per jaar gaan kosten. Voorheen moesten bezitters van een toestel dat op Apple's besturingssysteem iOS draait de populaire berichtendienst eenmalig 89 eurocent neertellen.

Thomas van der Kolk
null Beeld anp
Beeld anp

Dat meldt Forbes woensdag. De jaarlijkse abonnementskosten gelden overigens alleen voor nieuwe gebruikers op de iPhone en iPhonebezitters die een nieuw telefoonnummer hebben. Wie eerder al 89 eurocent betaalde voor de app, hoeft de jaarlijkse abonnementskosten dus niet te betalen. Voor andere besturingssystemen, zoals Android, Windows Phone, Blackberry en Nokia, had WhatsApp al langer een verdienmodel op basis van abonnementen. De iPhone is daar nu dus mee gelijkgesteld.

Freemium
WhatsApp is de populairste app van Nederland. Ook in veel andere Europese landen doet de app het heel goed. Apple had de app recentelijk nog op nummer zes van de populairste betaalde apps gezet. Toch is de stap naar een abonnementenmodel een logische. In plaats van de klant van tevoren te laten betalen, kiezen steeds meer appmakers ervoor om geld te vragen voor extra functies of voor gebruik voor een langere periode: het zogenoemde freemium-model.

Wereldwijd heeft WhatsApp meer gebruikers dan Twitter. In juni werd de grens van 250 miljoen actieve gebruikers gepasseerd. Dagelijks verwerkt WhatsApp ongeveer 18 miljard berichten. Daarvan komen 7 miljard berichten binnen bij de servers van WhatsApp en zijn 10 miljard berichten uitgaand. WhatsApp wil geen gegevens verstrekken over het aantal keren dat de app op verschillende platformen is geïnstalleerd.

In april werden er wereldwijd voor het eerst meer berichten verstuurd met apps als WhatsApp dan via sms. Providers hebben hun inkomsten uit sms-verkeer de afgelopen jaren dan ook sterk zien afnemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden