Plus

West End-productie Cats na jaren weer in Amsterdam

Het podium van het RAI Theater wordt drie weken lang één grote vuilnisbelt met 25 katten. De musical Cats keert na elf jaar terug in de stad.

Madeleine Rood
De artiesten oefenen dagelijks voor de spiegel hun general catness: likken, kopjes geven, klimmen en klauteren. Beeld ANP
De artiesten oefenen dagelijks voor de spiegel hun general catness: likken, kopjes geven, klimmen en klauteren.Beeld ANP

Producent Frank van Paridon haalde Cats naar Nederland. Eerst zorgde hij ervoor dat de musical van Andrew Lloyd Webber te zien was in Antwerpen en Oostende, nu heeft hij de ­Engelstalige West End-productie naar zijn eigen stad gebracht. En met ­succes: er zijn al meer dan 60.000 kaartjes verkocht. "Ik geloof in de show, in Cats en de liefde van Nederland voor Cats," zegt hij.

De musical, gebaseerd op gedichten van T.S. Eliot, ging in 1981 in Londen in première en was lange tijd de langst lopende musical in Londen en New York. Cats is in twintig landen opgevoerd en meer dan 81 miljoen mensen hebben de musical gezien. In Nederland was Cats te zien in 1991 en in 2006-2007.

Volgens Van Paridon doet de show het prima in de kersttijd. Vanwege de grote belangstelling zijn er extra middagvoorstellingen op beide kerstdagen. "Ik zeg nu ook 'vrolijk Catsfeest'," zegt hij met twinkelogen. "Het is een warme, vrolijke familiemusical. Met een cast van top­niveau: 1500 mensen deden auditie voor deze productie en alleen de 25 besten spelen mee. Allemaal jong dans- en zangtalent van het hoogste niveau."

Ogen tekort
Omgetoverd tot kat brengen zij het verhaal over de kat Grizabella, die eerst wordt verstoten door de groep maar later toch wordt geaccepteerd en op het grote bal wordt uitverkoren om herboren te worden. Het hoogste wat je in een kattenleven kunt bereiken. Van Paridon: "Het is allemaal heel Bijbels: de laatsten zullen de eersten zijn. Het is bijna een modern kerstverhaal. Je kunt hun grote jaarlijkse bal, het Jelliclebal, ook als ons kerstfeest zien. Het gaat allemaal om vergeving, erkenning en naastenliefde."

Het publiek vergeet al snel dat het naar mensen zit te kijken en ziet katten tot leven komen, met allemaal hun eigen karakter en eigenaardigheden. Van Paridon: "Ook al hoor je in de ­hele musical maar één keer 'miauw'."

De musicalartiesten repeteren dagelijks hun general catness: hoe moet je kat zijn? Ze oefenen voor de spiegel in likken, kopjes geven, hoe ze hun poten moeten houden, klimmen, klauteren en lopen. Want dat doen ze aan een stuk door op toneel. Er is geen projectie of bewegend decor; alleen al om naar alle katten te kijken kom je ogen tekort. Zelfs als ze spinnend liggen te luieren, doen ze iets.

Jenna Lee-James (41) speelt voor het eerst in Cats. Zij is Grizabella, de kat die niet wordt geaccepteerd door de groep als ze na vele omzwervingen thuiskomt. "Ik droomde ervan, maar ik had nooit gedacht dat ik ooit de hoofdrol in Cats zou spelen," vertelt James vanuit Londen.

"Grizabella is een verlopen glamourkat, omdat ze een decadent leven van wining and dining achter de rug heeft. Maar nu is ze ouder. Ze drinkt veel en heeft eigenlijk een verdrietig leven. Ik speel een tragisch en kwetsbaar karakter, want ik ben eenzaam en de groep sluit mij buiten als ik na jaren terugkom."

Een uur schminken
James zingt de musicalhit Memory. "Een klassieker. Iedereen kent het lied en wordt erdoor geraakt. Het heeft zo'n krachtige boodschap, waarin iedereen zich kan verplaatsen. Je ziet de reis die Grizabella in haar leven maakt, je ziet haar wanhoop. Ik zing het al voor de pauze, vanuit een ander gezichtspunt, maar het ontwikkelt zich en na de pauze zing ik het heel anders. Het lied gaat als het ware mee op reis in het verhaal. Uiteindelijk moet ik ook huilen. Elke keer weer, ook tijdens de repetities. Het publiek zal wel zien waarom; dat is een van de hoogtepunten van de musical. Of mijn kattenmake-up het dan houdt, weet ik nog niet. We zullen zien."

Die schmink is nog een heel karwei. Alle 25 katten schminken zichzelf en daar zijn ze voor elke show minstens een uur mee bezig. James: "Ik weet niet hoe mijn hond zich hierbij voelt. Hij zou vast doodsbang worden als hij me met pruik en kattenmake-up ziet." Dus ze heeft geen kat? "Nee, daar ben ik allergisch voor."

Cats, van 20/12 t/m 13/1 in het RAI Theater. Daarna in Rotterdam, Groningen en Breda.

null Beeld Allessandro Pinna
Beeld Allessandro Pinna

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden