Werkteateracteurs lanceren website met oeuvre

De culturele erfenis van het roemruchte Werkteater blijft behouden voor het nageslacht. De nog levende acteurs lanceren eind oktober een website waarop vrijwel alle stukken, films en teksten van het gezelschap gratis te zien en te downloaden zijn.

Een aantal acteurs van het Werkteater in 2007 bij de presentatie van een dvd-box met 8 films en 2 documentaires. Beeld anp
Een aantal acteurs van het Werkteater in 2007 bij de presentatie van een dvd-box met 8 films en 2 documentaires.Beeld anp

De website is gefinancierd dankzij crowdfunding. Het theatergezelschap Werkteater werd opgericht in 1970. De groep, die bestond tot halverwege de jaren 80, kwam voort uit de onvrede van acteurs over het gebrek aan aandacht voor experimenteel, kleinschalig theater.

Marga Klompé, de toenmalig minister van Cultuur, steunde het gezelschap en bood subsidie om een heel eigen manier van werken te ontwikkelen. Bij het Werkteater was veel ruimte voor improvisatie, actuele en controversiële onderwerpen en interactie met het publiek.

Alzheimer
Aan de groep waren in de loop der jaren veel grote acteurs verbonden, zoals Joop Admiraal, Cas Enklaar, Peter Faber, René Groothof, Marja Kok, Gerard Thoolen, Helmert Woudenberg, Olga Zuiderhoek en Shireen Strooker. Het idee voor de website ontstond drie jaar geleden toen het Theaterinstituut, dat het archief van het Werkteater beheerde, werd opgeheven. De lancering van de website vindt plaats op 27 oktober in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Het Werkteater staat ook in de belangstelling op het Nederlands Film Festival dat momenteel in Utrecht plaatsvindt. In de documentaire Mar & Sien kijken actrices Marja Kok en Shireen Strooker, die lijdt aan alzheimer, terug op hun carrière en hun leven. Deze film is dinsdag nog te zien op het festival.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden