Werken Google en Microsoft aan een nieuw web?

Er verschenen foto's van Google-topman Eric Schmidt die het Amsterdams hotel Bilderberg Jan Luyken binnenliep. Foto EPA Beeld
Er verschenen foto's van Google-topman Eric Schmidt die het Amsterdams hotel Bilderberg Jan Luyken binnenliep. Foto EPA

AMSTERDAM - Zijn zoekmachine Google en softwaregigant Microsoft bezig in Amsterdam de opvolger van internet te bedenken? En welke rol speelt de Nederlandse overheid? Of is het allemaal de wraak van een ontslagen Googlemedewerker?

Woensdag doken op internet berichten op over een geheimzinnige vergadering van toppers van onder meer Google, Microsoft en Mozilla.

Er verschenen foto's van Google-topman Eric Schmidt die het Amsterdams hotel Bilderberg Jan Luyken binnenliep. Getipte Googlewatchers fotografeerden een document met de woorden 'the new webproject'. Daarvan bleek zelfs een website te bestaan.

De eerste berichten, op weblog Troogle, werden snel overgenomen door andere weblogs, waaronder Geenstijl. Het zou ook wat zijn, Google en Microsoft in één kamer.

Het bericht vertoonde al snel gaten. Thenewebproject.com bleek in handen te zijn van één van de bloggers op Troogle, oud-Googlemedewerker John Nijenroode. En waarom zou zo'n eminente groep bedrijven hun website inschrijven op het adres van de Hogeschool van Amsterdam?
Na de bedotterij nog even vol te hebben gehouden wil één van de bedenkers, student informatica Erwin Rietveld (alias de niet-bestaande John Nijenroode), wel toegeven dat hij en drie studiegenoten achter de 'hoax' zitten. En er nu ook danig mee in de maag zitten. ''Dit hadden we niet verwacht.''

Doordat ze niet alles waterdicht aftimmerden, kon - via Google trouwens - het scenario voor de hoax en de identiteit van de vier bedenkers achterhaald worden. ''We hebben dat niet bewust gedaan, maar de gevolgen zijn erg groot,'' aldus Rietveld. ''Google stuurde een verzoek om de website off line te halen, anders zouden gerechtelijke stappen volgen.'' Het mailtje van 'Google Legislation Services' heeft er overigens alle schijn van zelf weer een opzetje te zijn.

''Volgens ons is dit project hét bewijs dat internet manipulatief kan zijn en mensen snel op het verkeerde been kan zetten. Dat kan ook gevaarlijk zijn. Zowel voor de lezers als voor de makers.'' (HERMAN STIL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden