Wereldberoemde YouTuber Nikkie Tutorials: Ik ben transgender

De wereldwijd succesvolle make-upartist Nikkie de Jager (25) maakte ­maandag noodgedwongen bekend dat ze transgender is. ‘Ik ben gechanteerd.’

Raounak Khaddari
Nikkie Tutorials YouTube. Beeld Youtube
Nikkie Tutorials YouTube.Beeld Youtube

“We leven in 2020, als er al een tijd voor is, dan is dit ’m: ik ben hier om openlijk te vertellen dat ik transgender ben,” aldus De Jager in haar ­‘coming-outvideo’ op YouTube.

In minder dan twaalf uur tijd werd de video meer dan 13 miljoen keer ­bekeken, tienduizenden keren gedeeld en kreeg de Wageningse honderdduizenden steun­betuigingen.

Kim Kardashian

Op 29 juni 2008 zette De Jager haar eerste make-uptutorial op YouTube. Daarin liet ze aan haar, toen nog geringe, aanhang zien hoe ze een groene ooglook creëert. Inmiddels werkt ze met Kim Kardashian en Lady Gaga, heeft ze alleen al op YouTube meer dan 12 miljoen volgers en laat ze in haar veelgeprezen video’s over ‘the power of make-up’ zien wat maquillage voor invloed kan hebben op hoe ­iemand eruitziet en zich voelt.

“Deze video opnemen is eng, maar ook bevrijdend,” zegt De Jager, die wereldwijd wordt gezien als een autoriteit op het gebied van YouTube en make-up. Ze wilde al langer vertellen dat ze transgender is, maar kon er nooit het perfecte moment voor vinden. Ook dit was niet haar moment, zo vertelt ze aan het einde van de 17 minuten durende video. “Ik ben ­gechanteerd door mensen die mijn verhaal wilde lekken aan media. Dat vond ik eerst beangstigend.” Maar de 25-jarige herpakte zich. Voor ze haar middelvinger opsteekt: “Ik ben niet bang. Dus voor de mensen die me probeerden te chanteren en dachten dat ze mijn leven overhoop konden gooien: deze is voor jullie.”

Trending

Twaalf uur na de publicatie was Nikkie Tutorials nog altijd trending op YouTube, Instagram en Twitter. ­Nederlandse politici en de politie zijn vol lof over De Jager. Ingrid van Engels­hoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, schrijft op Twitter dat je ‘echt vrij bent als je kunt zijn wie je bent’. ‘Rolmodellen zijn van groot belang voor emancipatie. ­Nikkie ­Tutorials is zo’n rolmodel.’

En dat wil De Jager ook zijn. “Ik wil kleine Nikkies over heel de wereld die zich onzeker voelen, die zich on­begrepen voelen, inspireren.”

Hoewel transgenders de ­afgelopen jaren zichtbaarder zijn ­geworden en het aantal geslachts­operaties volgens het Sociaal en ­Cultureel Planbureau (SCP) explosief zijn gestegen, blijkt dat transgenders zich sociaal-economisch in een kwetsbare positie bevinden. ‘Uit onderzoeken uit binnen- en buitenland komen problemen op leef­domeinen als veiligheid, eenzaamheid, psychische problemen en suïcidaliteit onder transgenders naar voren,’ aldus het SCP.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden