Review

Wereld: Sevda Alekperzadeh - Sevdali Dunya ***

De brandgevaarlijkste muziek ter wereld komt uit Azerbeidzjan, grootleverancier van aardolie en gas. Elk nieuw muzikaal initiatief dient er met grote oplettendheid te worden gevolgd. Immers, de traditionele Azerbeidzjaanse mugamstijl, een samenballing van Turkse melodieën, Perzische poëzie en sjamanistische toverkracht, staat altijd garant voor een grootse en meeslepende muziekervaring.

Temidden van de vele goedgedrilde mugammuzikanten is de uit Bakoe afkomstige zangeres Sevda Alekperzadeh een vreemde eend in de bijt. Wie haar opzoekt bij YouTube, moet wel even slikken. Sevda duikt er op in kitscherige videoclips. Haar tenenkrommende liedjes zouden op het songfestival niet misstaan.

Stukken interessanter is deze cd, waarop Alekperzadeh zich begeeft op de grenzen tussen de gepassioneerde mugam, jazz, pop en rauwe Azerbeidzjaanse volksmuziek. Het traditionele instrumentarium is hiervoor uitgebreid met piano en cello, wat in een paar nummers wonderbaarlijk goed uitpakt.

Dat is vooral te danken aan Alekperzadehs wonderbaarlijk soepele stem, die als een kameleon van kleur kan verschieten. Dat ongeveer de helft van de nummers toch nog van het smakeloze soort is, vergeven we haar dan ook grif. (SASKIA TÖRQVIST)
(Network)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden