Han Lips kijkt tv

‘Wel uitkijken dat je niet weer struikelt,’ zei de staatssecretaris tegen Hassan

Han Lips schrijft elke dag over wat hij ziet op tv. Vandaag: de huldiging van onze olympiërs.

Staatssecretaris Paul Blokhuis en medaillewinnaar Sifan Hassan. Beeld
Staatssecretaris Paul Blokhuis en medaillewinnaar Sifan Hassan.

Mooi, dacht Lips, die een beetje hoofdpijn had van de afkickverschijnselen. Na ruim twee weken onvergetelijke topsport op de Olympische Spelen kreeg hij alsnog een toetje in de vorm van een dagje huldigingen op tv. ’s Middags was het de beurt aan de regering, compleet met lintjesregen. ’s Avonds was het feest op het Scheveningse strand. Wat kon er misgaan?

Lips had beter moeten weten.

Sifan Hassan, de grootste Nederlandse atleet sinds Fanny Blankers-Koen, werd in Tokio al schaamteloos getrakteerd op de Snollebollekes toen ze na de vijfduizend meter winnend over de finish kwam. “Naar links, naar rechts, nog unne keer. Naar links, naar rechts. O, wat een feest.”

Nu was het de beurt aan Paul Blokhuis, de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hij verving de zieke minister Tamara van Ark, die, aldus Blokhuis, een blessure had en van de dokter even thuis moest blijven.

Langzaam begonnen de tenen van Lips krom te trekken, totdat de kramp er genadeloos in sprong. Werd hier een kleuterklas toegesproken?

“Zo bijzonder,” hakkelde Blokhuis zich door zijn speech voor Hassan heen. “We hebben het verhaal al zo vaak gehoord, maar je struikelde over de voet van je voorganger. Je staat op, maakt een halve draai en loopt iedereen voorbij. Zo’n finale had je op de 1500 meter zeker ook wel gewild?”

Wat was het dat Lips van het getergde gezicht van Hassan meende af te kunnen lezen? Pijn? Berusting? Mededogen met de collega’s, die nog met hun gouden medailles het podium op moesten?

Blokhuis: “Wat een topper. Wel uitkijken dat je niet weer over iemand zijn voeten struikelt. Graag aan die kant het podium af. Dank je wel.”

Met Hassan in zijn gedachten, riep Lips vanaf de bank: “Ik ben blij dat het voorbij is. Nu kan ik eindelijk slapen.”

Reageren? hanlips@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden