PlusTheaterrecensie

Wel samen een kind, maar geen relatie: bij El en Vic is dat reden voor een hoop gehakketak

Gezinnen met twee moeders, twee vaders of drie ouders vinden we niet meer vreemd. Maar de weg ernaartoe blijft vaak onderbelicht. Vader en moedertje is een slimme, onverbloemde en geestige voorstelling van het kronkelige pad naar ouderschap buiten het klassieke gezin.

Lorianne van Gelder
Stefanie van Leersum en Teun Donders als El en Vic in Vader en moedertje van Nic Bruckman. Beeld Knelis
Stefanie van Leersum en Teun Donders als El en Vic in Vader en moedertje van Nic Bruckman.Beeld Knelis

El en Vic zijn vrienden, ze kennen elkaar van het discozwemmen in het onbenoemde stadje waar ze opgroeiden. Zij: een onzekere bakvis met een scherpe tong, hij: een nieuwsgierige jongen die op jongens valt en niet kan wachten naar de grote stad te verhuizen.

Als El jaren later een gestrande relatie en een onvervulde kinderwens heeft, vinden ze elkaar opnieuw. Vic stond altijd op haar lijstje als achtervang. En hij vindt het een eer.

Maar dan begint het pas echt, in de niet-chronologisch vertelde voorstelling. Want leg je dingen vast als je samen een kind gaat krijgen, maar geen liefdesrelatie hebt? En wat gebeurt er als hij de liefde van zijn leven ontmoet en zij eigenlijk naar het platteland wil verhuizen? En hoe zit het met het feit dat hij in zijn turbulente seksverleden hiv-positief is geworden?

In een afwisseling van flashbacks met bijtende dialogen, mooie bewegingsscènes en hevige ruzies wordt het ingewikkelde traject van kinderwens naar baby gevolgd. In de hoek liggen witte ballen. Daar kun je van alles in zien: sperma, eitjes, of een ballenbak. Verder bestaat het decor uit een beige tapijt, een wit kinderstoeltje, een miniatuurhuisje en een zwembadje met badmeestersstoel.

Hiv-medicijnen

Schrijver en regisseur Nic Bruckman baseerde Vader en moedertje op zijn eigen leven. Ook hij koos ervoor samen met een vriendin een kind te krijgen. Bovendien is hij hiv-positief. Iets wat overigens geen probleem meer is voor het verwekken van een kind, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht (ook door El in de voorstelling). Met medicijnen is het virus zodanig te onderdrukken dat het niet kan worden overgedragen op moeder of kind.

Behalve El en Vic (Stefanie van Leersum en Teun Donders ) staat ook de nieuwe liefde van Vic op het toneel, gespeeld door Jelmer de Groot. Hij is de boksbal, bliksemafleider en soms verteller. Een prettige aanwezigheid in het verbale geweld van de hoofdpersonen. Want het verhaal is onderhoudend en slim verteld, maar het gehakketak van El en Vic is soms wat eendimensionaal. Zelfs op de momenten dat ze elkaar nog aardig vinden, reageren ze zo puntig op elkaar, dat je je afvraagt waarom ze vrienden zijn.

Het einde is gelukkig een opbeurende apotheose van deze toch wel revolutionaire benadering van pril ouderschap. Eerlijk, ontwapenend en met een bevalling in (zwem)bad.

Theater

Wat: Vader en moedertje

Door: Nic Bruckman, Bellevue Lunchtheater

Gezien: 3/4, Theater Bellevue

Te zien: t/m 17/4

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden