Wel of geen asiel voor Assange maakt de Britten niets uit

Als Wikileaks-chef Julian Assange asiel krijgt in Ecuador, verandert dat voor Groot-Brittannië niets. Londen moet hem nog altijd uitleveren aan Zweden, waar hij is aangeklaagd voor verkrachting. Dat heeft het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag duidelijk gemaakt. Ecuador maakt vanmiddag bekend of het Assange asiel verleent.

Londense agenten proberen demonstranten voor de Ecuadoraanse ambassade weg te krijgen. Beeld AP
Londense agenten proberen demonstranten voor de Ecuadoraanse ambassade weg te krijgen.Beeld AP

Assange vluchtte in juni naar de ambassade van Ecuador in Londen. Daar houdt hij zich sindsdien schuil. Hij heeft politiek asiel aangevraagd.

Assange vreest dat Zweden hem op hun beurt zal uitleveren aan de Verenigde Staten, waar hij vervolgd zal worden voor het lekken van staatsgeheimen.

Groot-Brittannië dreigde woensdagavond laat de beschermde status van de Ecuadoraanse ambassade op te heffen. Agenten kunnen dan het gebouw binnengaan en Assange arresteren. Maar volgens Buitenlandse Zaken in Londen is het nog te vroeg om te zeggen of en wanneer de Britse autoriteiten zo'n besluit nemen.

Vrijgeleide
Mocht Assange inderdaad asiel krijgen, en besluit de Britse regering de ambassade zelf met rust te laten, rijst er nog een ander probleem: want hoe komt Assange op een vliegveld om naar Ecuador te vertrekken, zonder daarbij zich op Brits grondgebied te begeven?

De Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken zei afgelopen maandag daarover al tegen persbureau Reuters dat het om meer ging dan een asielaanvraag. 'Assange heeft ook een vrijgeleide van de Britse regering nodig om Engeland te verlaten.' De kans daarop wordt echter zeer klein geacht.

Ondertussen zijn er voor de deur van de ambassade enkele relletjes uitgebroken tussen de politie en aanhangers van Assange. Ongeveer twintig agenten zijn buiten het gebouw bezig de demonstranten in toom te houden. De aanhangers scanderen teksten als 'Jullie proberen een oorlog met Ecuador uit te lokken!'. Volgens een reporter van Reuters zijn inmiddels minstens drie demonstranten door agenten afgevoerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden