PlusConcertrecensie

Weirs zevende opera ontbeert slagkracht

Erik Voermans
null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

De Schotse componist Judith Weir (67) is in de Angelsaksische muziekwereld beroemd (ze is sinds 2014 de Master of the Queen’s Music), maar in Nederland wordt haar werk mondjesmaat uitgevoerd. Het Concert­gebouworkest, bijvoorbeeld, heeft nog nooit iets van haar hand op het programma gezet en bij de NTR Zaterdagmatinee was het tot voor kort al niet anders.

Sinds zaterdag is dat wel anders, want in de Matinee voerde het Radio ­Filharmonisch Orkest onder leiding van Franck Ollu Weirs zevende opera, Blond Eckbert, uit, als onderdeel van een double bill met Luigi Dallapiccola’s meesterlijke en hartverscheurende Il prigioniero.

Een vrolijke middag werd het niet, want beide opera’s lopen slecht af. En zeker aan het einde van Il prigioniero – als de gevangene denkt dat de vrijheid lonkt, maar hij opeens beseft dat de groot-inquisitieur een sadistisch spel heeft gespeeld en in plaats van de vrijheid de brandstapel wacht – zit de toehoorder lamge­slagen in zijn stoel.

De rol van de prigioniero werd ­verzengend gezongen door bariton Lester Lynch, zeer fraai gesecondeerd door mezzosopraan Jasmin Etezadzadeh als zijn moeder.

Ook in Blond Eckbert zong Etezadzadeh geweldig, nu in de rol van ­Berthe, die als jong meisje juwelen heeft gestolen en daar later de prijs voor betaalt. Ook haar echtgenoot Eckbert, mooi gezongen door bariton Scott Hendricks, moet eraan geloven. Hij wordt krankzinnig en sterft.

Judith Weir schreef zelf het bizarre verhaal, dat ze baseerde op een Duitse romantische vertelling van Ludwig Tieck. De muziek die ze erbij componeerde, ontbeert helaas de dramatische ­slagkracht waarmee Dallapiccola het vuur zo hoog weet op te stoken.

Weirs melodieën lopen vast in een soort pantonaal klankgemiddelde, waardoor er uiteindelijk weinig van het stuk beklijft (ook na twee keer ­beluisteren).

Verklaart dat waarom haar muziek hier maar niet van de grond komt?

NTR Zaterdagmatinee
Wat Weir: Blond Eckbert, Dallapiccola Il prigioniero
Door Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor o.l.v. Franck Ollu
Gehoord 5 juni, Concertgebouw
Nog te horen via www.radio4.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden