Weer rel over geld Stedelijk

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het Stedelijk Museum is opnieuw onderwerp van een politieke rel. Inzet is de subsidieaanvraag van het Stedelijk van 15,5 miljoen euro bij de stad.

De Amsterdamse Kunstraad, die over subsidies adviseert, vindt dat bedrag 'onverantwoord hoog'. Als de raad die aanvraag zou honoreren, zou een gat van vier miljoen ontstaan dat ten koste gaat van andere grote instellingen.

De Amsterdamse Kunstraad (AKR) schrijft dat aan de gemeente in een (ongebruikelijke) tussentijdse rapportage. 'Het verschil tussen de aanvraag en het beschikbare budget is onoverbrugbaar,' aldus de brief. 'Nu moet de gemeente het maar zeggen: komt er meer geld of moet het museum de plannen aanpassen?' zegt de voorzitter van de AKR, Gerard de Kleijn.

Het museum, dat volgens de raad recht heeft op 11,6 miljoen euro, wil meer hebben om exploitatie- en onderhoudskosten te dekken.
En dat is precies de hete aardappel, aldus De Kleijn: 'Bij de uitbreiding van het Stedelijk Museum is veel meer aandacht gegaan naar de eenmalige bouwkosten dan naar structurele exploitatiekosten.'

Zakelijk directeur Patrick van Mil van het Stedelijk is verrast: 'Ons werd gevraagd te bezuinigen en dan komt er ook nog eens twee miljoen extra exploitatie op ons bord. Een dubbele korting, dat is toch raar.'

Van Mil wil dat de gemeente de onderhoudskosten via de kunstenplansubsidie verrekent, ook al is anders afgesproken. 'We moeten nog beginnen hier, hebben prachtige plannen, maar een gezonde basis is nodig. Als je het museum een positie wilt geven, moet je dokken.' En anders? Van Mil: 'Dan moeten wij draconische maatregelen nemen. Dan kun je het stimuleren van de beeldende kunst wel op je buik schrijven en krijg je een saai collectiemuseum.'

De financiën van het Stedelijk Museum zijn een constante bron van politieke onrust. CDA-raadslid Marijke Shashavari is nu 'erg pissig'.
'En nu moet er zeker weer geld bij. Ik peins er niet over. Het is het zoveelste akkefietje met wethouder Carolien Gehrels die haar dossier niet stevig in de hand heeft. Dan zegt ze wel: ik heb u geïnformeerd. Ja, dat zei de kapitein van de Titanic ook.' (Loes de Fauwe)

LEES VANDAAG HET HELE VERHAAL IN HET PAROOL

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden