Weer botten oude Engelse koning gevonden

Wetenschappers hebben mogelijk resten gevonden van koning Alfred de Grote, de negende-eeuwse vorst die zijn koninkrijk in het zuiden van Engeland bescherming bood tegen de Vikingen en een grotendeels ongeletterd land onderwijs bracht. Dat heeft de Universiteit van Winchester bekendgemaakt.

Foto ter illustratie.Beeld epa

In een museum in de Zuid-Engelse stad werd in een krat met botten een bekken aangetroffen dat waarschijnlijk van de legendarische koning zelf of van zijn zoon koning Edward de Oudere was.

Vikingen
Alfred was een Saksische koning die tussen 871 en 899 heerste over Wessex, een gebied dat ongeveer het hele zuiden van het huidge Engeland besloeg. Hij wist herhaaldelijk een invasie door de Vikingen te voorkomen, bracht de financiën van zijn grondgebied op orde en hervormde de wet. Hij nodigde geleerden van het continent uit, terwijl hij vrije Engelsen onderwijs bracht, zodat ze konden lezen en belangrijke werken zelf konden vertalen.

Al langer was bekend dat het gebeente van Alfred na zijn dood was verplaatst. Uiteindelijk belandden de botten in Hyde Abbey in Winchester. Na de woelige jaren van de Reformatie volgde echter onzekerheid over hun lot.
De belangstelling voor de oude koningen die in het verre verleden over (delen van) de Britse eilanden heersten, nam vorig jaar sterk toe na de vondst van het gebeente van koning Richard III onder een parkeerplaats in de stad Leicester.

Koolstofdatering
Onderzoekers richtten zich nadien op koning Alfred en volgden meerdere aanwijzingen. Uiteindelijk werd succes behaald met het doorzoeken van twee kratten met botten die zo'n twee decennia geleden waren opgegraven op de plek waar Hyde Abbey stond. Met behulp van koolstofdatering werd vastgesteld dat het bekken stamt uit de tijd rond het overlijden van Alfred. Na bestudering van historische gegevens trokken de onderzoekers de conclusie dat het bot alleen maar van Alfred of een van zijn familieleden kan zijn.

Meer onderzoek is nodig om uitsluitsel te krijgen van wie het bekken precies is. De kratten zouden onder het altaar van de vroegere abdij hebben gelegen. 'Dat is de plek waar Alfred en zijn familie tijdens de Middeleeuwen lagen', aldus hoogleraar aan de Universiteit van Oxford John Blair.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden