Weekendtips: 40 jaar Bimhuis en PAC Festival in Tuschinski

Of je nou zin hebt om te dansen, naar het witte doek te kijken of juist naar beschilderde doeken; Amsterdam biedt elk weekend tal van evenementen. Maar omdat het weekend nou eenmaal maar twee dagen duurt, helpt Het Parool je met het kiezen van de leukste of bijzonderste evenementen die je dit weekend niet mag missen. Tips van onze redactie.

Redactie
Pride, te zien bij PAC Festival Beeld Het Parool
Pride, te zien bij PAC FestivalBeeld Het Parool

FILM // PAC Festival
Locatie: Pathé Tuschinski l Zondag 5 oktober van 10.30 uur tot 23.00 uur (website)

Elfde editie van deze filmdag, met vijf nieuwe kwaliteitsfilms die binnenkort in roulatie gaan: om 10.30 uur Pride, om 13.20 uur Mommy, om 16.00 uur Wild tales om 19.20 uur Whiplash en om 21.20 uur Under the skin (met lunch- en dinerpauzes). Een passe-partout kost € 27,50, houders van de Pathé Unlimited Card betalen € 10 en Pathé Unlimited Gold Card-houders betalen slechts € 5.

De openingsfilm Pride, die donderdag 16 oktober in roulatie gaat, draait ook zondag 5 oktober om 19.15 uur in de Filmhallen en woensdag 8 oktober om 21.00 uur in Pathé De Munt. In deze Britse film van Matthew Warchus zamelen 'roze' activisten in 1984 tijdens Gay Pride in Londen geld in voor noodlijdende families van stakende mijnwerkers. Maar de Nationale Unie van Mijnwerkers schaamt zich ervoor om de steun van homo-activisten te accepteren.

THEATER // Een bruid in de morgen
Locatie: Frascati l Tot en met 18 oktober (uitzonderd maandag) om 20.30 uur (website)

Spel o.a. Hélène Devos, Fred Goessens, Janni Gos-linga, Marieke Heebink en Alwin Pulinckx, regie Maren Bjørseth. Zondag 5 oktober is de (besloten) première.

Een bruid in de morgen, het eerste avondvullende stuk van Hugo Claus, werd geschreven met de urgentie van een hartenkreet: een zedenschets waarin een familie ontwricht raakt. Vader Pattijn, een voormalig leraar aan het conservatorium, hoopt ooit een concerto te schrijven dat hem eeuwige roem zal brengen. Intussen fantaseert zijn vrouw over een huwelijk met een rijke baron. Hun zoon Thomas is een 'simpele ziel' die door zijn zus Andrea wordt gekoesterd. Ze droomt ervan haar geliefde broer op een dag mee te nemen naar de Londense dierentuin. Het gezinsleven wordt drastisch verstoord door de komst van nicht Hilda die door de ouders als huwelijkspartner voor Thomas naar voren wordt geschoven. Hilda is rijk en vormt als 'een bruid in de morgen' hun wissel op de toekomst. Ze drijft voorgoed een wig in de liefdesband tussen broer en zus en doet de lang gekoesterde illusies één voor één uiteenspatten. Het grote ontwaken.

THEATER // Afrovibes
Locatie: MC Theater Bijlmer Parktheater l 8 tot en met 11 oktober (website)

De elfde editie van dit festival bestaat uit theater, dans, muziek en poëzie uit en over (Zuid-)Afrika. Deze keer staat Afrovibes in het teken van helden en iconen, zoals Steve Biko en andere vrijheidsstrijders, vechters voor democratie en klassieke helden uit de toneelliteratuur. Er is ook veel aandacht voor het huidige, zeer complexe Zuid-Afrika. Zie de website voor het programma.

MUZIEK // Max Raabe & Palast Orchester
Locatie: Carré l 5 oktober om 20.00 uur (website)

Gekleed in rokkostuums en de haren keurig achterover gekamd. Ga mee terug naar de Weimar periode waar salonorkesten grote aantallen muziekliefhebbers naar de danspaleizen en balzalen trokken en waar de theaters revue en cabaret van het hoogste niveau brachten.

Met Max Raabe en zijn twaalfkoppige orkest, die nummers die ruim 80 jaar oud zijn net zo fris en levendig weten te laten klinken als toen ze geschreven werden, waant u zich een avond lang in de jaren '20 van de 20e eeuw. Het orkest speelt ook eigen nummers geheel in de stijl van de jaren twintig en dertig geschreven, maar ook hits als Super Trouper van Abba, Tainted love'van Soft Cell en 'Oops!...I did it again' van Britney Spears. Het Duitse orkest en de muzikaal leider krijgen - mede dankzij deze unieke interpretaties - wereldwijd staande ovaties, van de Carnegie Hall tot het Kremlin. Wij beloven u een bijzondere avond met een geweldig orkest, betoverende melodieën en aanstekelijke humor te worden.

MUZIEK // Bimhuis veertig jaar kick-off weekend
Locatie: Bimhuis en Muziekgebouw l Tot en met zaterdag 4 oktober 20.15 uur (website)

Ter ere van het veertigjarige bestaan van het Bimhuis treden dit wekend elke avond andere muzikanten op die hier kind aan huis zijn. Zoals vrijdag 3 oktober om 20.15 uur in het Muziekgebouw de David Kweksilber Big Band en in het Bimhuis de Balkan Clarinet Summit met vier klarinettisten en een afterparty met o.a. Hans Dulfer. Het toonaangevende jazzpodium dankt zijn naam aan de afkorting van 'Beroepsvereniging van Improviserende Musici'. Zie de website voor het volledige programma.

KIND// Kinderboekenweek
Locatie: Verschillende l Tot en met zondag 12 oktober (website)

Het thema van de zestigste editie van de Kinderboekenweek, t/m zondag 12 oktober, is 'feest'. Met tal van activiteiten, zoals in diverse bibliotheken de jeugdtheatervoorstelling Meneer B. geeft een tuinfeest door Martijn Donders en tekenen met Juliette de Wit. Er zijn ook activiteiten in boekwinkels, zoals Scheltema en Helden & Boeven. En in het Rijksmuseum is t/m 11 januari Penselen in het Rijksmuseum, met tekeningen uit kinderboeken.

NACHTLEVEN // Apenkooi
Locatie: Westerliefde en WesterUnie l Vrijdag 3 oktober 23.00 uur tot 05.00 uur (website)

Het tienjarig jubileum van dit feest met house, 90's, deep house met dj's De Sluwe Vos B2B, Benny Ro-drigues, Mr. Belt & Wezol e.a.

GAY // PAN Amsterdam
Locatie: Paradiso l Zaterdag 4 oktober van 22.00 uur tot 05.00 uur (website)

Stichting PANN is een Utrechtse homo(jongeren)organisatie, opgericht in 1969, met als doel een bijdrage te leveren aan de integratie en emancipatie van homojongeren in heel Nederland. Het jubileumjaar is voor PANN een reden om flink uit te pakken met uitbundige feesten op diverse locaties over het hele land.

Het thema van het feest in Paradiso is: Surprise! Verwacht dus veel verrassingen. Grote zaal: P-Residents met de nieuwste pophits gemixt met house en dance. Kleine Zaal: underground & urban, R&B, hiphop, trap & twerk. Kelder: Chillout lounge.

EXPOSITIES // Slow Tech
Locatie: WOW l Zaterdag 4 oktober tot en met zaterdag 29 november, dagelijks open van 10.00 uur en 22.00 uur (website)

Elf bijzondere stoelen van o.a. Marcel Wanders, Joris Laarman en Jolan van der Wiel.

DE MIX // Amsterdam Antiquarian Book, Map & Print Fair
Locatie: Passenger Terminal Amsterdam l Vrijdag 3 oktober (14.00-19.00 uur) en zaterdag 4 oktober (10.00-18.00 uur)

De 35ste editie van deze beurs met zeldzame antiquarische boeken, kaarten en prenten, aangeboden door circa vijftig boek- en prenthandelaren uit Nederland, België, Duitsland en Italië. (website)

undefined

Pride, PAC Festival Beeld Het Parool
Pride, PAC FestivalBeeld Het Parool
Een bruid in de morgen Beeld Jan Versweyveld
Een bruid in de morgenBeeld Jan Versweyveld
null Beeld Westerunie/Liefde
Beeld Westerunie/Liefde

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden