Plus

Webserie ANNE+ in première op NFF

In 2015 bedenkt Maud Wiemeijer een simpel concept voor een webserie: één personage, vijf liefdes. Volgende week gaat ANNE+ in première op het Nederlands Film Festival.

Cato Montijn
Scène uit de aflevering ANNE+LILLY, met Hanna van Vliet (r) en Eline van Gils. Beeld Millstreet Films
Scène uit de aflevering ANNE+LILLY, met Hanna van Vliet (r) en Eline van Gils.Beeld Millstreet Films

Maud Wiemeijer is afstuderend theaterwetenschapper als ze haar idee voor een webserie voorlegt aan Valerie Bisscheroux, die op dat moment in het derde jaar zit van haar productieopleiding aan de filmacademie. De twee kennen elkaar uit de Amsterdamse gayscene en hebben avondenlang gesprekken gevoerd over het gebrek aan lesbische rolmodellen en aan representatie van homoseksualiteit in het Nederlandse medialandschap.

"Het raamwerk van de serie had ik toen al vrij volledig uitgedacht," zegt Wiemeijer (25). "Ik wilde dat het ANNE+ zou heten. Zes afleveringen, steeds met een andere meisjesnaam, steeds met een andere liefde centraal. Een serie over Anne, een Amsterdamse student die verliefd wordt, de liefde verliest, die je in vier jaar ziet opgroeien en veranderen."

Haar vriendin Valerie was enthousiast. "Ik wist meteen dat ik het wilde regisseren," zegt Bisscheroux (24). "Voor Maud zou het haar schrijfdebuut zijn, voor mij mijn regiedebuut. We dachten allebei: waarom niet?"

"We hebben meteen doorgepakt," zegt Wiemeijer. "Toen we bespraken wie we voor ons zagen in de rol van Anne, noemden we haast tegelijk de naam van Hanna van Vliet." Bisscheroux: "We kenden Hanna als opkomend actrice en we wisten toevallig dat ze op vrouwen viel, wat we voor dit project belangrijk vonden. Hanna heeft een bepaalde nuchterheid die ik mooi vind. Ze maakt indruk, maar heeft tegelijk iets heel normaals."

Hoofdrol
Ook Van Vliet ziet potentie in het project en zegt toe mee te denken met het concept en de hoofdrol te spelen. "Zodra het verhaal een beetje de ronde deed, kwamen mensen op ons af om hun hulp aan te bieden," vertelt Wiemeijer. Het team wordt steeds groter, de teller staat aan het eind van het project op ruim veertig mensen, die daarnaast allemaal nog studeren of werken.

Het werken aan ANNE+ gebeurt vrijwillig en wordt steeds intensiever. "Toch bleef iedereen zo ongelofelijk toegewijd," zegt Bisscheroux. "Het grootste deel van de cast en crew is zelf gay, dat verklaart denk ik een groot deel van die drive. Het is een gevoel dat we allemaal delen, dat deze content, deze representatie, van levensbelang is. Dat komt best van diep."

"Het komt ook voort uit de gedachte: gebeurt het nog niet? Dan doen we het zelf maar," zegt Wiemeijer. Er worden nog altijd weinig films en series gemaakt met homoseksuele hoofdpersonages. "Ik denk dat gevestigde makers en productiemaatschappijen nog altijd de achterhaalde aanname hebben dat homoseksualiteit een nichemarkt is, dat zulke producties niet verkopen." Die aanname komt misschien voort uit het gegeven dat homoseksualiteit vooral problemen met zich meebrengt. Het klassieke coming-outverhaal, weerstand vanuit de omgeving, karakters die niet met zichzelf in het reine komen.

Universeel gegeven
ANNE+ focust niet op die problematiek, maar gaat over een universeel gegeven: de liefde. Een breed palet aan acteurs representeert verschillende geliefden, verschillende vormen van liefde. Wiemeijer: "We laten verliefdheid zien, gebroken harten, maar ook hoe je als persoon verandert en hoe je je in de loop der jaren verhoudt tot de liefde. We hebben het over dingen waar iedereen, homo of hetero, vroeg of laat mee te maken krijgt. Die herkenbaarheid is de kracht van de serie."

Met de webserie willen ze een groot publiek bereiken, om het positieve geluid over homoseksualiteit ver te laten doorklinken. Maar het project is duur en de makers streven naar een hoge kwaliteit. Het voornemen de serie al in 2016 te filmen, blijkt te ambitieus. Het team besluit gas terug te nemen en maakt eerst een teaser, die na de lancering in juni 2017 binnen twee weken ruim tienduizend keer wordt bekeken.

Bisscheroux: "Het is als jonge maker in de Nederlandse filmwereld niet makkelijk om vertrouwen te winnen bij de gevestigde orde. Mensen gaan je pas geloven als je laat zien wat je kunt." "De beslissing om die teaser te maken heeft ons daarom veel opgeleverd," vult Wiemeijer aan. "Het hielp dat de juiste mensen zagen dat we iets goeds aan het doen waren."

Er komt een fonds van het AFK en een crowdfundactie levert ruim 22.000 euro op, bijna twee keer het streefbedrag van 12.500 euro. Productiebedrijf Millstreet neemt ANNE+ ter ondersteuning in huis en niet lang daarna laat omroep BNNVara weten de serie op televisie te willen uitzenden.

Gelukkig doorgezet
"Het heeft ons drie jaar gekost om te komen waar we nu zijn," zegt Wiemeijer. "Soms zagen we het somber in, waren we blut, konden we niet verder. We hebben altijd doorgezet, gelukkig."

En met resultaat: ANNE+ werd genomineerd voor de debuutcompetitie van het Nederlands Film Festival. Wiemeijer: "Dit was een simpel idee. Het zou een korte webserie worden, maar kijk waar we nu zijn: in première op het NFF, eind oktober op tv. Wat mij betreft is dat al zo'n succes. Dit móest gemaakt worden."

ANNE+ gaat 30/9 in première op het NFF. Vanaf dan komt elke week een aflevering online op YouTube en NPO3.nl. Vanaf 30/10 wordt de serie om 22.45 uur uitgezonden bij 3Lab en BNNVARA op NPO3.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden