Plus

We willen het zien, het wapen waarmee het gebeurde

Het is misschien cru, maar mensen willen het toch zien. Het vuurwapen waarmee Pim Fortuyn gedood werd, of dat waarmee Van Gogh zelfmoord pleegde. Blijkbaar vinden we dat fascinerend.

Maarten Moll
Het wapen waarmee Van Gogh mogelijk zelfmoord pleegde. Beeld anp
Het wapen waarmee Van Gogh mogelijk zelfmoord pleegde.Beeld anp

Balthasar Gerards schoot op dinsdag 10 juli 1584 Willem van Oranje dood. Vier dagen later werd hij ter dood gebracht. Maar waar zijn de twee pistolen gebleven die Gerards die dag bij zich had?

Die zijn nog steeds zoek, al was ooit sprake dat het Rijksmuseum ze in bezit zou hebben om ze als 'historisch erfgoed' tentoon te stellen. Zoals het Rijksmuseum in 2010 het vuurwapen waarmee Volkert van der Graaf in 2002 politicus Pim Fortuyn doodschoot, wilde opnemen in de collectie.

Nu is er dan wel een 'beroemd' vuurwapen te zien, vanaf vrijdag in het Van Gogh Museum op de tentoonstelling De Waanzin Nabij. Het is, vermoedelijk, de revolver waarmee Vincent van Gogh zich in 1890 van het leven probeerde te beroven. De schilder overleed twee dagen later, op 29 juli, aan zijn verwondingen.

Het is voor het eerst dat het mogelijke zelfmoordwapen, de deskundigen zijn er nog niet honderd procent zeker van, dat vijftig tot tachtig jaar onder de grond lag, aan het publiek wordt getoond.

Roestig
Er gaat blijkbaar aantrekkingskracht uit van een wapen. Dat men wil zien waarmee iemand is vermoord, of waarmee zelfmoord is gepleegd. In het geval Van Gogh is het wapen een roestig stuk staal waarin we nog het model Lefaucheux à broche (in 1865 geproduceerd) is te herkennen. Een populair model in die dagen.

Maar het is niet de roest of de loop, de trekker of de slagpen van de revolver die intrigeren, maar de verhalen die eromheen zoemen. De ruzies met collega Paul Gauguin, de zenuwziekte die tot 'waanzinnigheid' leidde, de roem die pas kwam na zijn dood.

Zeventien jaar voor de dood van Van Gogh werd een andere beroemde kunstenaar door een kogel geraakt. Het was Arthur Rimbaud, de Franse dichter. Het gebeurde op 8 juli in een kamer van Hotel Liège in Brussel, waar Rimbaud en Paul Verlaine verbleven.

Verlaine, ook een Franse dichter, was bij zijn vrouw weggegaan om een relatie met Rimbaud te beginnen. Maar die wilde niet, en de 29-jarige Verlaine, die te veel absint had gedronken en niet kon verkroppen dat de elf jaar jongere Rimbaud hem zou verlaten, schoot twee keer op hem met een revolver. Rimbaud hield er slechts een wond aan zijn linkerpols aan over.

Het pistool waarmee Verlaine op Rimbaud schoot. Beeld afp
Het pistool waarmee Verlaine op Rimbaud schoot.Beeld afp

Beretta
Het verhaal gaat dat de twee zich met elkaar verzoenden, maar Verlaine kreeg toch twee jaar gevangenisstraf. Eind 2015 werd de revolver in het Belgische Mons tentoongesteld. Het was een revolver van het model Lefaucheux dat Verlaine die middag voor 23 franc in de wapenwinkel Montigny had gekocht. (Wist Van Gogh dat zijn revolver van hetzelfde model was als waarmee Verlaine op Rimbaud had geschoten?)
Ook hier ging het niet om het stukje ijzer, maar om de verhalen rond de beroemde dichters.

En dan Andy Warhol, die op 3 juni 1968 in zijn studio The Factory werd neergeschoten door de bezeten schrijfster Valerie Solanas die vond dat Warhol haar leven te veel beheerste. (Zij gaf zich aan de politie over met de woorden: "I shot Andy Warhol.") Warhol, al klinisch dood verklaard, overleefde ternauwernood en zou de rest van zijn leven door de aanslag zijn getekend.

Hij schilderde in 1981 en 1982 wel een aantal keren een vuurwapen. Niet de .32 Beretta automatic waarmee Solanas hem probeerde te vermoorden, maar het wapen dat ze achter de hand hield. Ook een revolver, echter niet een Lefaucheux, maar een .22 Colt.

Andy Warhol werd in 1968 neergeschoten. Dit wapen was voor die aanslag achter de hand gehouden. Beeld -
Andy Warhol werd in 1968 neergeschoten. Dit wapen was voor die aanslag achter de hand gehouden.Beeld -

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden