Plus

Watskeburt?! de musical: 'Dat het kinderlijk lijkt, triggerde me'

Watskeburt?! - de musical, over rapformatie De Jeugd van Tegenwoordig, gaat over ruim een week in première. Tijdens de allerlaatste doorloop werden de laatste puntjes op de i gezet.

Rajko Disseldorp
De doorloop van Watskeburt?!, met links regisseur Peter de Witte. Beeld Eric Holman
De doorloop van Watskeburt?!, met links regisseur Peter de Witte.Beeld Eric Holman

Halverwege de musical - tijdens de allerlaatste doorloop op donderdagavond in Schouwburg de Meerse in Hoofddorp - vaart pop Faberyayo samen met stuurman Iglo en een levensgrote pinguïn op een vlot van levensgrote vissticks. Twee minuten daarvoor vraagt de pinguïn aan Iglo of hij Faberyayo moet 'poppen', doodschieten, maar dat hoeft niet, want Faberyayo 'is al een pop'.

In de musical beland je als toeschouwer van de ene bizarre, absurdistische situatie in de andere. Wanneer producer Bas Bron is ontvoerd, belanden de drie rappers in een coffeeshop, waar een man verkleed als dennenboom beargumenteert dat hij geen dennenboom is. "Ik ben geen dennenboom," schreeuwt hij. "Maar u hebt naalden," zegt Manon, gespeeld door Cripta Scheepers. De man, verbaasd: "U hebt naalden? Identiteit gaat wel verder dan: u hebt naalden. Ik ben een palmboom."

Prins Komkommer
In Watskeburt?! - de musical wordt Bas Bron ontvoerd door koning AuSchurk (Henk Poort), die vroeger als prins Komkommer een echte fan was van De Jeugd. Faberyayo, Vieze Fur en Willie Wartaal gaan op zoek naar hun producer.

Theaterproducent Inge Bos van Bos Theaterproducties wil met deze poppenmusical iets anders dan anders doen. "Ik ben continu op zoek naar het ontwikkelen van vernieuwende producties. Het is niet altijd gemakkelijk om vertrouwen te krijgen van genoeg theaters, maar het is de uitdaging die ik steeds weer aanga."

De producent weet nog goed dat zij een paar jaar geleden kritiek kreeg toen ze de voorstelling De Verleiders: de casanova's van de vastgoedfraude aankondigde: het zou niet werken, omdat de voorstelling zich richt op mannen, die minder snel naar het theater zouden gaan. Het werd een daverend succes.

Kinderlijk
Ditmaal koos Bos dus voor een musical met poppen, naar een idee van creatief producent Eric Holman. "Daarbij kreeg ik hetzelfde gevoel als bij De Verleiders. In eerste instantie zou je kunnen denken dat een musical met poppen kinderlijk is, maar dat triggerde me juist om het wel te doen en het tegendeel te bewijzen. We hebben het meeste geld gestoken in de poppen, omdat die er echt heel goed uit moeten zien. Als je ze nu voor het eerst ziet, heb je echt zo'n wow-gevoel."

Bos zegt dat veel kopers van de kaartjes tussen de vijfentwintig en vijfendertig jaar zijn. "Het lukt ons weer om de mensen te bereiken die minder vaak naar het theater gaan. Dat komt ook door de medewerking van De Jeugd zelf. Zij maken de voorstelling echt geniaal."

Kiefer Zwart is één van de zeven acteurs in de musical. Hij vertelt de volgende dag telefonisch hoe de doorloop is gegaan. "Een stuk beter, man. Het is één grote choreografie en gisteren viel alles echt op zijn plek. Ik voelde gewoon meer ruimte. Het voelde comfortabeler."

Rappen voor Willie Wartaal
De acteur kent alle nummers van De Jeugd uit zijn hoofd. "Ik ben een beetje fan." Hij denkt even na. "Nee, ik ben eigenlijk een heel grote fan."
Nu werkt Zwart samen met de rappers. Zo legde Willie Wartaal uit aan de acteurs hoe je moet rappen. Zwart: "Hij kwam binnen en zei: 'Zo, wat gaan we doen?' En wij zeiden: 'Ja, we dachten dat jij iets had voorbereid.'" Uiteindelijk ging de acteur rappen, voor de ogen van Wartaal. "Dat was best wel gek, eigenlijk. Ik durfde hem niet eens aan te kijken."

Zwart weet nog goed hoe hij vroeger voor de eerste keer nummers van De Jeugd hoorde. Hoewel hij nu een groot fan is, moest hij er in het begin aan wennen. "Ik kan me voorstellen dat het publiek tijdens het kijken naar deze musical hetzelfde wengevoel heeft als wanneer je de muziek van De Jeugd hoort. Juist omdat er zoveel gebeurt."

"Het zou mooi zijn als het publiek dat gevoel loslaat en meegaat in de voorstelling. Toch hoop ik ook dat de musical net zo werkt als voor het eerst luisteren naar de muziek van De Jeugd: dat je toch in de zaal zit, ernaar kijkt en heel even denkt: wat is dit nou?"

Dit is de derde aflevering van een vierdelige serie waarin het proces van Watskeburt?! - de musical tot aan de première (20/12) wordt gevolgd.

Lees ook: Een musical, zonder De Jeugd [+] en Vieze Fur: 'Goed dat we met musical hebben gewacht' [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden