PlusSerierecensie

Watchmen van de regisseur van Lost is een perfect kunststukje

Niks geen onlogische verklaringen of hiaten in het verhaal. Alles klopt bij Watchmen. Lost-regisseur Damon Lindelof heet duidelijk van zijn fouten geleerd.

Vincent Smits
Regina King als agent Sister Knight. Beeld Mark Hill/AP
Regina King als agent Sister Knight.Beeld Mark Hill/AP

Het is 28 mei 2010 en de laatste aflevering van de serie Lost is net uitgezonden. Reacties zijn negatief, velen vinden het einde van de raadselachtige serie een deceptie. Regisseur Damon Lindelof moet zich er nog jaren voor verantwoorden.

Het is 16 december 2019. Na het zien van de negende en laatste aflevering van Watchmen blijft de kijker verdwaasd en ontroerd achter. De laatste drie afleveringen voelen als een zinderende achtbaanrit vol emoties en verrassende plotwendingen.

Het is 21 oktober 2019 en de eerste aflevering van de serie Watchmen is te zien in Nederland bij HBO/Ziggo Movies & Series XL. Regisseur Lindelof heeft zich gewaagd aan de gelijknamige, bejubelde graphic novel van Alan Moore en Dave Gibbons over een groep getroebleerde superhelden die tijdens de Koude Oorlog een kernramp probeert te voorkomen. Op zich is de verfilming al een riskante onderneming gezien alle trouwe fans, maar voor Lindelof helemaal.

Hij situeert zijn serie dertig jaar na de gebeurtenissen in de comic. Een witte terreurgroep, voortgekomen uit de Ku Klux Klan, wil de macht grijpen en heeft het voorzien op agenten die gemaskerd hun werk moeten doen.

Een van die agenten is de donkere Angela Abar (Regina King), die als Sister Knight probeert te achterhalen wie haar hoofdcommissaris aan een boom heeft opgeknoopt. Dat is het begin van een speurtocht waarbij de kijker zich de eerste afleveringen afvraagt wat alles nou met elkaar te maken heeft. En waarom zien we zo weinig van de originele superhelden uit de graphic novel? Adrian Veidt (Jeremy Irons) lijkt vast te zitten in een kasteel en Doctor Manhattan zou zich schuilhouden op Mars.

Uiteindelijk neemt deze man met goddelijke krachten voor wie tijd geen lineair begrip is (daarom begint hij veel zinnen met de datum) wel degelijk een sleutelrol in – maar niet die van redder in nood. Zoals een hele hoop niet is wat het lijkt.

Het is 17 december 2019. Ook bij het nogmaals kijken van de serie blijkt alles te kloppen. Niks geen onlogische verklaringen of hiaten in het bizarre verhaal over hoe de mens met macht omgaat. Van octopusregens en het opstapelen van lijken van klonen tot het bakken van een omelet; alle puzzelstukjes passen. Lindelof heeft alle lessen van Lost in acht genomen en ze geperfectioneerd in Watchmen. Zo goed dat je hoopt dat het eigenlijk bij dit seizoen blijft. Nog een seizoen kan dit kunststukje alleen maar verpesten.

Serie

Watchmen
Regie Damon Lindelof
Met Regina King, Jeremy Irons, Tim Blake Nelson, Louis Gossett Jr en Don Johnson
Te zien op HBO (9 afleveringen)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden