Podcast

Wat voor effect heeft isolatie op je geestelijke gezondheid?

Wat voor effect heeft isolatie op je geestelijke gezondheid? Is het oké om een ander aan te spreken op hun gedrag als je vindt dat anderen in gevaar worden gebracht, of ligt die verantwoordelijkheid enkel bij jezelf? Daarover gaat de elfde aflevering van Ok Millennial.

Malou Holshuijsen: “Wat als je het niet eens kan worden en het gaat over iemand waar je veel van houdt? Deze maatregelen brengen veel wrijving met zich mee als je andere opvattingen hebt over wat goed is en wat niet. Is dat op te lossen?”

Aik Kramer: “Dat zijn hele nare situaties. De spanning kan hoog oplopen als er een verschil in mening is over veiligheid. En als daar niet over wordt gesproken maar alleen naar wordt gehandeld, kan dit uitlopen tot een groot conflict. Als de een heel voorzichtig is en de ander neemt veel risico, moet je met elkaar in gesprek.”

Malou Holshuijsen: “Bij mij is dit nu aan de hand. Mijn familie denkt anders over de veiligheid en de gevaren. We kunnen er inhoudelijk niet over praten. Het voelt alsof ik de zwartepietendiscussie aan het voeren ben met een zooitje blokkeer-Friezen.”

Aik Kramer: “Ik vind dat je mensen er op mag aanspreken. Je moet wel tegen kritiek kunnen. Ik ben zelf ook vaak degene die aangesproken wordt.”

Thijs Launspach: “Er zijn wel veel heilige boontjes opgestaan hoor. Ik vind wel dat je voor honderd procent verantwoordelijk bent voor je eigen handelen en nul procent voor het handelen een van een ander. Het is heel onprettig als mensen jouw autonomie willen overnemen.”

Emma Westermann: “Ik was heel strikt, ik kwam ook niet naar onze opnames. Maar nu, een paar weken verder, denk ik er toch iets anders over. Na een paar weken begin je een beetje te rebelleren tegen de quarantaine.”

Thijs Launspach: “Ik las een rapport waaruit blijkt dat het toch wel heel ontregelend kan zijn. Zeker in deze tijden waarin we graag controle willen hebben over ons leven. We hebben geen controle over deze situatie maar wel de regie. Dat wil zeggen: de omstandigheden zijn niet te controleren maar hoe we reageren op deze omstandigheden wel.”

Deze podcast verschijnt om de week. Interesse in meer podcasts? Je vindt ze op parool.nl/podcast. Verschijnt om de week. Luisteren kan ook via iTunes en Spotify.

Beeld Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden