Wat staat er op de tapes van Boudewijn Büch en Gerard Reve?

De opnamen van een interview van Boudewijn Büch met Gerard Reve, dat in 1983 voor ophef zorgde, zijn vanaf woensdagmiddag voor het eerst voor het publiek te horen bij de UvA.

null Beeld Nouschka van der Meijden
Beeld Nouschka van der Meijden

De papieren versie van het opgenomen interview verscheen in 1983 in Het Parool. De bedoeling was dat een deel van het interview later op de radio te horen zou zijn. Maar de uitspraken van Reve zorgden voor zoveel commotie dat van uitzending werd afgezien.

Zo zei Reve in het interview dat hij Harry Mulisch en Jan Wolkers een communistisch concentratiekamp toewenste. 'Van harte'. Ook was hij tegen de bevrijdingsbeweging in Zuid-Afrika. 'De legende is dat, dat er blanke overheersers naar Zuid-Afrika kwamen om de bruine en de zwarte mensen te onderdrukken,' zei Reve. 'Dat is helemaal niet waar. De blanken vonden een totaal leeg land!'

Reve boos op Het Parool
Wouter Gortzak, toenmalig hoofdredacteur van Het Parool, bood later in de krant zijn verontschuldigingen aan voor het interview.

Reve beweerde dat de krant een karikatuur van hem had neergezet en dat zijn scherpe uitspraken, over fascisme, concentratiekampen en vluchtelingen, uit hun context waren getrokken.

In 1985 leverde schrijver Boudewijn Büch een pakketje af bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. 'Tapes met interview Reve/Büch,' stond erop geschreven. 'Niet te openen zonder toestemming Büch.'

Büch biografie
De tapes beluisteren is de enige manier om te controleren of de schrijver daadwerkelijk verkeerd geciteerd werd. Toestemming tot het openen van zijn blauwe pakketje kan Büch echter niet meer geven, omdat hij in 2002 overleed.

Toch besloot de UvA, op verzoek van biografe Eva Rovers, de verzegeling te verbreken. Rovers, die onlangs de biografie 'Boud. Het verzameld leven van Boudewijn Büch' publiceerde, kreeg de kans de tapes voor haar boek te beluisteren.

Woensdagmiddag worden de tapes voor het eerst afgespeeld voor publiek, vanaf donderdag kan iedereen naar fragmenten van het interview luisteren. Daarna blijven de tapes bij de Bijzondere Collecties op aanvraag beschikbaar voor onderzoekers en nieuwsgierigen. Ze zijn dan wel alleen daar te beluisteren en het maken van eigen opnames is ten strengste verboden.

Lees ook: Boudewijn Büch: benauwd van het web van verhalen [+]

De verontschuldigingen van hoofdredacteur Wouter Gortzak. Beeld Het Parool
De verontschuldigingen van hoofdredacteur Wouter Gortzak.Beeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden